Societate

Zeci de monede vechi de mii de ani, găsite în Gorj! FOTO

Doi tineri gorjeni, pasionați de căutările cu detectorul de metale, au descoperit, în zona de Nord a județului Gorj. 74 de monede din argint vechi de mii de ani, reprezentând 43 de tetradrahme (Thasos) și 31 de denari (republicani).

Monedele vechi de mii de ani, unele dintre ele ar fi fost folosite de geto-daci, au fost descoperite, duminică, în zona de Nord a județului Gorj, de Viorel Vilău, directorul Serviciului Public Local din Rovinari și Vasilică Ivașcu.

Cei doi tineri detectoriști au predat Direcției Județene pentru Cultură Gorj cele 74 de monede din argint.

Obiectele descoperite urmează să fie evaluate de specialiștii Muzeului Județean “Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu.

“Împreună cu prietenul meu Vasi, am hotărât să petrecem o duminică perfectă în mijlocul naturii, pe data de 11 februarie 2024, într-o pitorească pădure din nordul județului. În jurul orei 14:00, am plecat într-o escapadă revigorantă, dorind să ne destindem după o săptămână agitată la serviciu. Pe măsură ce ne plimbam în lumina blândă a după-amiezii, la orele 16:00, ziua noastră a prins conturul celei mai frumoase experiențe a vieții noastre. Într-un colț liniștit al pădurii, am descoperit un tezaur monetar cu adevărat remarcabil. Acolo, sub frunzele căzute și razele timide ale soarelui de iarnă, am găsit nu mai puțin de 43 de tetradrahme de tip Thasos și 31 de denari republicani. Cu responsabilitate și respect față de patrimoniul cultural, am decis să predăm aceste monede valoroase către Direcția Județeană pentru Cultură. Astfel, această descoperire se dovedește a fi de o importanță extraordinară pentru județul Gorj, fiind, poate, cea mai semnificativă din ultimul deceniu. Este o poveste despre conexiunea noastră cu istoria, despre frumusețea simplă a naturii și despre bucuria unui moment în care timpul pare să se oprească. O duminică memorabilă, în care am adăugat nu doar amintiri frumoase, ci și o mică bucată din trecutul nostru colectiv în patrimoniul județului” a povestit Viorel Vilău.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button