Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, a fost prezent astăzi la Târgu Jiu unde a susținut o conferinţă de presă.
„Aș vrea să precizez, Comandamentul de Iarnă se desfășoară în fiecare an și nu doar în Rânca, Gorj în toate zonele turistice ale țării în perioada 3- 10 ianuarie, au fost controlați 74 de operatori economici, au fost 110 acțiuni de control și au fost aplicate sancțiuni 187, dintre acestea 28 au fost avertismente, 159 au fost amenzi.
Acest lucru nu înseamnă închiderea definitivă cum s-a vehiculat în spațiul public. Am fost acolo și am constatat că nu este așa. Din cei 27 de operatori economici, 21 au trimis solicitări de redeschidere și au fost redeschiși în 24-48 de ore. Cei 6 operatori economici care nu au fost deschiși fie nu au depus solicitare fie nu au fost găsiți la locație.
Am mai avut foarte mulți operatori economici sancționați pentru practici comerciale incorecte sau înșelătoare. Atât în Târgu Jiu cât și în Novaci, Motru și Rânca”, a transmis vicepreședintele ANPC.
Culeafă afirmă că există probleme de Manage ment în ceea ce privește comisariatul din Gorj și că urmează să fie luate măsuri în acest sens
“Am văzut tensiunile din spaţiul public referitoare la ANPC, la discuţiile dintre oameni politici din zonă şi preşedintele ANPC, am fost desemnat pentru acest lucru, să vin aici să văd realitatea şi am văzut-o. Să ştiţi că nu este chiar atât de neagră, sunt pentru prima oară la Rânca, mi-a plăcut, cred că sunt peste 600 de operatori economici în zonă. Din păcate, avem şi noi probleme la nivelul Comisariatului Gorj, avem oameni foarte puţini, astăzi avem patru comisari de control, e foarte greu să gestionăm situaţia, dar vom găsi soluţii. Şi managementul la nivel judeţean lasă de dorit din punctul meu de vedere, asta vom analiza în cadrul instituţiei, pentru că este inadmisibil ca în unele unităţi de alimentaţie publică să nu se treacă din 2011 într-un control, să venim noi în comandamente în control. Eu consider că este un management defectuos la nivelul judeţului, dar asta e problema noastră, o vom rezolva foarte curând”, a spus vicepreşedintele ANPC, în conferinţa de presă organizată la Instituţia Prefectului – Judeţul Gorj.
În urma controalelor realizate comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remediere pentru şase unităţi din Novaci, Târgu Jiu și Rânca.
În Rânca au fost efectuate un număr de 229 de acțiuni de cotrol în urma cărora s-au aplicat 203 amenzi.
„Comandament de iarnă Rânca – Gorj: 03.01.2024 – 10.01.2024
Nr. operatori economici controlați | 74 |
Nr. acțiuni de control | 110 |
Nr. total sancțiuni aplicate | 187 |
Nr. Avertismente | 28 |
Nr. Amenzi | 159 |
Valoare amenzi aplicate | 890.000 lei |
Nr. opriri temporare a prestării serviciilor | 27 |
Au fost redeschise un număr de unități | 21 |
Valoare produse oprite definitiv de la comercializare | 112.178 lei |
Cantitate produse alimentare retrase din circuitul consumului uman | Aprox. 5000 kg. |
6 operatori economici sunt în continuare sub măsura de oprire temporară a prestării serviciilor: 2-Novaci, 1-Târgu Jiu, 3-Rânca, aceștia neintrând în legalitate
Operatorii economici pentru care a fost dispusă măsura de încetare a practicii comerciale incorecte (Legea 363/2007):
PROFI ROM FOOD SRL, Târgu Jiu (inducerea în eroare a consumatorilor privind țara de origine) |
TAVERNA OLTEANULUI SRL, Novaci |
OXATON IMPEX SRL, Motru |
BUN & PROASPAT PATISERIE SRL, Motru |
GHIOCELA PROD COM SRL, Motru |
INATAL SKI SRL, Novaci |
PRESLAX SRL, Motru |
CONANLIGIA53 SRL, Târgu Jiu |
XINNISMILE 2014 SRL |
LCP TOUR SRL, Rânca |
RANCASKI SRL, Rânca |
SC RAMOCANDIES83 SRL, Novaci
(neîncadrarea în cantitatea netă declarată, inducerea în eroare a consumatorilor prin utilizarea unor ingredient, altele decât cele utilizate în fapt)
La operatorul economic ALSATOUR SRL Novaci a fost propusă sancțiunea complementară de oprire temporară a unității pe o perioadă de până la 6 luni, pentru abateri repetate |
Supermarketuri controlate (S.C. PROFI ROM FOOD SRL și S.C. ARTIMA S.A.):
- Spații de refrigerare neigienizate, nerespectare temperatura de păstrare recomandată de producător, produse alimentare neconforme, precum și produse din carne cu modificări organoleptice
Principalele abateri constatate în controalele efectuate, au fost:
- spații de producție improprii unde au fost identificate produse din carne, patiserie-cofetărie neconfome
- utilizarea în prestarea serviciilor a unor materii prime cu data limită de consum depășită, fără elemente de identificare-caracterizare necesare determinării conformității acestora, nerespectare condiții de păstrare-depozitare, schimbarea stării termice a produselor alimentare
- lipsa verificării metrologice a mijlocului de măsurare
- condiții igienico-sanitare precare în blocul alimentar: ustensile neprofesionale, tavan, paviment și pereți neigienizați, suprafețe de lucru deteriorate, spații și camera frigorifice și congelator nefuncționale corespunzător, cu
- lipsa alergenilor individualizați în lista meniu
- lipsa ingredientelor, aditivilor și a mențiunii “Provine din produs congelat”, în lista meniu
- depozitarea produselor direct pe paviment
- lipsa prețului pe unitate de măsură
- lipsa mijloacelor de protecție impotriva insectelor
- neafișarea serviciilor suplimentare în unitățile de cazare, precum și a altor informații relevante,
- lipsa huselor de protecție pentru saltea si a covoarelor antiderapante în băi, obiecte sanitare cu depuneri de calcar
- folosirea unor prosoape uzate, a unor saltele și lenjerii neigienizate, pătate, cu fire de păr
- lipsa autorizațiilor necesare desfășurării activității specifice”, se arată într-un comunicat de presă.