Uzina Mecanică Sadu. Ce decizie a luat ministrul Economiei
Continuă procedura de stingere a creanței prin dare în plată între Uzina Mecanică Sadu și Primăria Bumbești-Jiu. Ministrul Economiei, Radu Oprea, a emis un ordin în acest sens.
Uzina Mecanică Sadu are o creanță în valoare de 3 milioane de euro către Consiliul Local Bumbești-Jiu.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a emis ordinul pentru stingerea datoriei.
În contul creanței autoritățile locale vor prelua active, care nu mai sunt folosite în procesul de producție la fabrica de armament.
Primarul Constantin Bobaru spune că activele respective, terenuri și hale, vor fi predate Parcului Industrial, pentru a fi modernizate cu bani din Fondul de Tranziție Justă.
„Prima veste bună e că ministrul Economiei a emis ordinul pentru a continua procedura de stingere a creanței prin dare în plată cu unitatea administrativ-teritorială. După cum știți, este o chestiune care trenează, într-adevăr, de ceva vreme. Intenția noastră a fost să stingem această creanță, în primul rând, pentru că agentul economic nu are posibilitatea financiară s-o stingă pe plată efectivă și nici nu ne dorim lucrul acesta, pentru că deja știe toată lumea și mai ales noi știm că Uzina Mecanică Sadu are probleme în ceea ce privește această coordonată, adică banii. Și, atunci, am recurs la acest lucru, am plecat de la două idei importante.
Să stingem această creanță prin preluarea unor bunuri care nu mai folosesc procesului de producție la UM Sadu, ele fiind scoase din sistemul de producție de apărare și, mai mult decât atât, acestea generează costuri în fiecare zi pentru agentul economic. Deci, se face această stingere de creanță și se preia la valoarea justă a pieței bunurile respective și acestea vor fi introduse în circuitul economic prin reabilitare pe finanțarea tranziției juste, acestea fiind date în administrarea Parcului Industrial. Mă bucur că s-a emis acest ordin și se continuă acești pași. Sper să rezolvăm acest procedeu până când mai este oportunitatea de a finanța lucrările de reabilitare a acestor active pe programul tranziției juste. Deci, asta ar fi o veste bună, pentru că deja, după discuțiile pe care le-am avut atât cu președintele Consiliului Județean, cu parlamentarii de Gorj și cu directorul Parcului, există un interes major, în perioada următoare, al agenților economici pentru a dezvolta activități economice în județ și le trebuie spații industriale. Acesta a fost scopul pentru care am făcut acest demers”, a conchis Constantin Bobaru.