NewsSocietate

VIDEO. Una dintre cele mai vechi sărbători încă se păstrează și azi în Runcu, Gorj. „Nu se mai știe exact anul în care a apărut”

Cu o istorie îndelungată și o semnificație profundă, sărbătoarea „Joi după Paști” reprezintă un moment de întrunită și recunoștință pentru comunitatea din Bâlta, Runcu, județul Gorj.
 
Această tradiție ancestrală, transmisă de la generație la generație, își găsește rădăcinile într-un eveniment cu totul special, care a avut loc pe aceste meleaguri de multă vreme în urmă.
 
Conform legendei relatate de bătrânii satului, într-o zi de joi din Săptămâna Luminată, vremea s-a încleștat cu forța în jurul localității Bâlta. Ploaia torențială și grindina au lovit cu putere, amenințând să distrugă recolta de viță de vie.
 
În această zi deosebită, nimeni nu muncește, iar fiecare casă devine loc de întâlnire și ospitalitate pentru neamuri și săraci. 
 
„De ce sărbătoresc bâltenii „Joi după Paști”
 
„Atât de veche este această sărbătoare încât nu se mai știe exact anul în care a apărut. Se spune din bătrâni că într-o zi de joi din Săptămâna Luminată, pe raza localității Bâlta a plouat și a bătut piatra așa de rău încât abia dacă a mai rămas un lăstar de vie neatins de grindină. Din acea zi strămoșii noștrii bâlteni au hotărât ca în fiecare „Joi după Paști” să fie praznic și sărbătoare în acest sat, nimeni să nu muncească în această zi iar casa lui să fie primitoare atât pentru neamuri cât și pentru cei săraci. Preotul dis de dimineață să iasă în bătaia clopotelor din Biserică și să urce pe tot cuprinsul dealului pentru a resfinții Troițele, viile, fântânile și animalele sătenilor. Iar după acestea tot creștinul se adună în mijlocul dealului „Scăunel” (Dealul Bâlții) unde preotul citește „Blestemele lui Trifon” care sunt rugăciuni puternice pentru vița de vie după care are loc praznicul dealului. Iar seara se încheia cu hora din centrul satului.” Toate acestea ca Bunul Dumnezeu să se milostivească și să nu mai dea asemenea vremuri năpraznice pentru vița de vie.
(Preluat de la bătrânii satului)”, se arată pe pagina comunei, Runcu, Gorj. 

 

VIDEO

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button