Ce drepturi ai atunci când te oprește poliția în trafic
Este inevitabil să nu te oprească la un moment dat un poliţist în trafic pentru control rutier. Cu toate acestea, mulţi şoferi nu ştiu cum ar trebui să se desfăşoare în mod corect o astfel de procedura şi ce drepturi au.
Pentru că atunci când eşti oprit de către agenţii rutieri se pot întâmpla diverse situaţii, iată câteva repere care să te ghideze pentru a avea un comportament corect şi a recunoaşte când îţi sunt încălcate drepturile.
Agentul rutier trebuie să se prezinte. În cazul în care nu se prezintă, tu, că şofer, ai dreptul de a-i solicita legitimaţia.
Agentul rutier trebuie să menţioneze motivul pentru care te-a oprit (de exemplu, poate fi un filtru organizat pentru identificarea şoferilor care conduc sub influenţa alcoolului). În cazul filtrelor, tu, că şofer poţi solicita ordinul în care sunt scrise dată, orele şi zona în care se efectuează filtrul.
Conform legii, atunci când eşti oprit în trafic, trebuie să existe un motiv anume. Aşa că, agentul trebuie să comunice de la început care este motivul pentru care te-a oprit în trafic şi, dacă este cazul de sancţiune, te poate sancţiona doar pentru motivul pentru care ai fost tras pe dreapta. Desigur, există şi cazuri grave, în care un şofer este oprit pentru că a încălcat o regulă de circulaţie şi circulă sub influenţa alcoolului, de exemplu, dar se urmăreşte excluderea acelor situaţii în care şoferii sunt opriţi şi apoi li se caută motiv de amendă.
Când primeşti amendă, trebuie să semnezi în două locuri: prima semnătură înseamnă recunoaşterea faptei, iar cea de-a doua confirmarea că ai primit amendă. În cazul în care eşti neîndreptăţit, poţi să nu semnezi la recunoaşterea faptei şi să îţi ceri drepturile la tribunal.
Normalitatea în cazul unui control rutier înseamnă comportamente civilizate atât din partea poliţistului, cât şi din partea ta, că şofer. Există, însă, situaţii diverse: unele în care echipajele de poliţie încurajează abuzuri în serviciu şi care pot fi reclamate prin Apel Naţional de Urgenţă, la 112; altele în care şoferii devin agresivi şi echipajele au nevoie de măsuri suplimentare pentru a calma spiritele.
În cazul în care eşti oprit pentru viteză (radar), dar eşti sigur că nu ai depăşit limita sau, cel puţin, nu atât de mult pe cât spune agentul, poţi solicita:
Legitimaţiile poliţiştilor care lucrează pe maşina de radar;
Copie după certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul şi seria aparatului;
Legitimaţia vizată pentru a conduce maşina ministerului de interne;
Ordinul de serviciu în care se menţionează că sunt echipajul este avizat să desfăşoare activitatea de radar.
Chiar dacă aceste solicitări nu te ajută atunci când ai depăşit viteza într-un mod evident, în cazurile de câţiva kilometri peste limita, strategia poate avea rezultate favorabile.
Multe dintre echipaje nu au toate aceste documente la zi şi, pentru a încheia mai rapid situaţia neplăcută pentru ambele tabere, este posibil să scapi doar cu un avertisment.