Un nou fenomen astronomic, luminat de luna plină, va putea fi văzut în această noapte
Leonidele vor atinge punctul maxim de activitate în această noapte de 16 spre 17 noiembrie, oferind iubitorilor de fenomene astronomice o nouă șansă de a vedea meteori „căzători” în jurul miezului nopții, în intervalul orar 23:00 – 03:00. Deși Leonidele sunt active între 6 și 30 noiembrie, noaptea de 16 spre 17 este momentul optim de observare.
Leonidele apar atunci când Pământul trece prin dâra de particule lăsată de cometa Tempel-Tuttle. Când particulele intră în atmosfera terestră, frecarea cu aerul le încinge până la incandescență, creând strălucirea temporară a ceea ce numim „stele căzătoare”. Cel mai bun loc pentru observarea lor este departe de luminile orașului, în zone lipsite de poluare luminoasă.
„În fiecare lună noimebrie, planeta Pământ trece prin zona prin care a trecut și cometa „55P/Tempel-Tuttle”. Aceasta din urmă (cometa Tempel-Tuttle) a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera planetei noastre în momentul în care traversează zona. Particulele mici de praf intră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h) și, prin frecarea cu aerul rece, se emit dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Aceste dâre sunt numite de astronomi meteori, iar de către oameni, în termeni populari, stele căzătoare”, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Ureseanu.