News

Un judecător explică cum pot să scape de sancțiuni șoferii care nu semnează procesul verbal

În situația în care un șofer refuză să semneze procesul verbal de constatare a abaterii rutiere nu va scăpa de sancțiune. Conform legii, poliția va transmite sancțiunea prin poștă contravenientului în termen de 60 de zile de la constatarea faptei. Iar din momentul în care intră în posesia sancțiunii, șoferul poate contesta în instanță amenda. Astfel, fie va invoca netemeinicia faptelor sesizate, fie nelegalitatea modului în care a fost întocmită constatarea. Și poate cere anularea procesului verbal, scrie ProMotor. Unul dintre motivele cel mai des invocate de șoferii care contestă procesele verbale este cel al lipsei semnăturii martorului.

„Considerăm că lipsa acestor mențiuni referitoare la persoana martorului reprezintă o încălcare a dispozițiilor prevăzute de lege, care însă nu atrag per se nulitatea procesului-verbal. […] Cazul lipsei semnăturii martorului de pe procesul verbal atunci când este incidentă vreuna dintre situațiile în care lege impune semnarea acestui de către un martor (contravenientul refuză sau se află în imposibilitatea de a semna) este unul de nulitate relativă, care rămâne de asemenea condiționat de existența unei vătămări ce nu poate fi înlăturată altfel”, a explicat pe platforma juridice.ro Anjie Diana Goh, judecătoare în cadrul Judecătoriei Sector 3 din București. Așadar, dacă procesul verbal nu e semnat de un martor asistent sau de către contravenient, nu înseamnă că este întocmit nelegal.

„Atunci când procesul-verbal nu este semnat de contravenient și nici de către martor, dar în cuprinsul acestuia se face referire la motivele imposibilității semnării procesului de către martor, atunci acesta este legal întocmit. Mențiunile agentului-constatator pot suplini semnătura martorului, acesta putând consemna că lipsa semnăturii martorului este consecința faptului că la momentul constatării contravenției, cu ocazia întocmirii procesului-verbal nu a putut fi identificată nicio persoană care să poată fi martor”, mai precizează magistratul.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button