Un gorjean cu patru clase și imaginație bogată a dat 3.500 de euro pentru permisul auto! Cum și-a “ajutat” amicii!
Un gorjean care și-a cumpărat permis de conducere pentru suma de 3.500 de euro a fost condamnat la finalul lunii trecute la trei ani de închisoare, cu suspendare. Sentința a fost pronunțată de Tribunalul Gorj. Alte două persoane au primit pedepse de doi ani și nouă luni, respectiv de doi ani și patru luni, tot cu suspendarea executării.
Cauza a făcut parte dintr-un dosar mai amplu, instrumentat de DIICOT, cu peste o sută de români care și-au cumpărat permise de conducere.
Gorjeanul cu patru clase nu avea șanse să obțină un permis în România, astfel că gruparea infracțională i-a cumpărat unul din Congo. Mai exact, din Republica Democrată Congo, cu complicitatea unor congolezi, dar și a unor funcționari ai ambasadei acestui stat la București.
Interesant este că gorjeanul condamnat acum nu a recunoscut fapta și a spus anchetatorilor o poveste de adormit copii.
Iată un pasaj din declarația dată de acesta la instanță: „Am luat la cunoştinţă de învinurile ce mi se aduc şi arăt că nu sunt vinovat de comiterea faptelor. Nu cunosc nicio persoană din cele prezentate în planşe foto şi nu cunosc niciun membru al grupării infracţionale organizate din prezenta cauză. În anul 2017 eram în Congo şi m-am îndrăgosit de o persoană de culoare, originară din Republica Democrată Congo, pe nume ######. Am trăit împreună, iar la un moment dat, la începutul lunii aprilie 2017, a aflat că mama sa este bolnavă şi a plecat în Congo la ea. Apoi am păstrat legătura prin telefon şi mi-a cerut insistent să merg şi eu acolo, în Congo, la ea. Întrucât nu aveam paşaport şi viză de intrare în Congo am apelat la un cetăţean turc, care mi-a procurat un paşaport turcesc, cu datele reale ale unei persoane, iar fotografia acestuia a fost înlocuită cu fotografia mea. Apoi tot acest cetăţean turc mi-a făcut rost de o viză originală, care a fost aplicată pe acest paşaport. Nu ştiu ce instituţie a aplicat viza pe paşaport, cert este că eu nu am mers la nicio ambasadă pentru a obţine viză de intrare în Congo”.
Gorjeanul a spus că a zburat în Congo la sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai 2017. A confundat însă aeroportul din Republica Congo cu cel din Republica Democrată Congo, neștiind probabil că există două state cu denumire asemănătoare.
Acesta a povestit în instanță cu lux de amănunte despre șederea în Congo, deși nu a ajuns acolo: “Am dormit într-o rulotă, oamenii fiind foarte săraci. În Congo m-a oprit poliţia întrucât am condus o maşină fără a deţine permis de conducere, dar a intervenit concubina mea şi totul s-a rezolvat. În acest context de împrejurări ea mi-a propus să îmi facă dosar pentru înscriere la şcoala de şoferi şi pentru examen. Am urmat timp de o lună cursurile unei şcoli de şoferi, în perioada mai-iunie 2017, dar nu îmi amintesc în ce oraş. Am condus atât autoturisme mici, cât şi tiruri, respectiv autobuz pentru categoriile de permis B, C şi D. Acolo se poate face permis pentru toate categoriile în acelaşi timp. Examenul l-am susţinut în limba franceză, dar am avut-o alături pe ##, care mi-a tradus în limba română”.
Gorjeanul a spus că, la examen, a folosit paşaportul său, original, chiar dacă nu avea viză aplicată pe el. “Am trecut examenul, dar din a doua încercare şi am obţinut permisul în Congo în luna august 2017. După ce am obţinut permisul am plecat din Congo şi am venit cu el în buzunar, în România, iar cursul anului 2020, în luna august, l-am depus la preschimbări la serviciul de preschimbări, obţinând un permis de conducere românesc. Am primit 3 dovezi cu drept de circulaţie, iar după aproximativ 3 luni, aşadar cu aproximaţie în luna noiembrie 2020, mi-a fost eliberat permisul de conducere românesc”.
Ulterior, gorjeanul a ajutat și alte persoane să obțină permis auto, prin intermediul aceleiași grupări infracționale, fiind vorba de celelalte două persoane condamnate în cauză.