News

Superstiții de Rusalii: Ce se spune în popor despre cei care nu cinstesc Pogorârea Duhului Sfânt

Sărbătoarea de Rusalii sau Pogorârea Duhului Sfânt a umplut bisericile din toată ţara. Credincioşii au adus frunze de nuc sau de tei şi spice de grâu pentru a fi sfinţite. Superstiţiile spun că cei care nu cinstesc Rusaliile vor fi pedepsiţi de iele şi spirite rele.

Cincizecimea sau Pogorârarea Sfântului Duh, după cum mai sunt denumite Rusaliile, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Bisericile din toată ţara au fost pline de credincioşi.

În Bucovina sunt sfinţite crengi de tei, pe care oamenii le iau apoi acasă şi le pun la loc de cinste. Aşa, spun ei, sunt feriţi de toate relele şi necazurile. În Cluj, credincioşii primeniţi în costume populare duc la biserică spice de grâu şi se roagă pentru un an bun şi recolte bogate.

Se spune că cei care nu cinstesc aceste zile vor fi pedepsiţi de iele – zânele rele care, după spusele bătrânilor, ies la noapte şi fac dansuri pe câmp.

În vremuri străvechi, bărbaţii care umblau singuri de Rusalii purtau la brâu usturoi, frunze de tei sau fire de busuioc pentru a se proteja. În Mureş, tradiţiile sunt respectate.

În prima zi de Rusalii, credincioşii dau de pomană pentru sufletul celor răposaţi.

 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button