News

„Superluna albastră”, pe cerul României, în această seară

În seara de luni, 19 august, la ora 21 și 25 de minute, are loc Luna plină de august. Și nu este o Lună plină oarecare, ci o „Superlună albastră”, fenomen rar care nu se va mai produce până în 2037.

Deoarece se va afla la perigeu, adică în punctul din orbită cel mai apropiat de planeta noastră, Luna va fi cu aproximativ 23.000 km mai aproape de Pământ decât de obicei, creând o „superlună”. Astfel, pentru noi, Luna va părea puțin mai mare decât de obicei.

Mai degrabă decât culoarea Lunii pline, denumirea de „lună albastră” reflectă raritatea unei situații în care pot apărea patru Luni pline în timpul unui anotimp astronomic (de obicei sunt trei). În acest caz, a treia Lună plină este cea pe care o numim albastră. Ultima Lună plină a verii astronomice din acest an are loc pe 18 septembrie.

De fapt, colorația pe care este mai probabil să o observăm va fi ușor roșiatică. Acest lucru se va datora diminuării luminii Lunii pe măsură ce aceasta trece prin atmosfera Pământului pentru perioade lungi de timp, în special la scurt timp după răsăritul Lunii și cu puțin timp înainte de apusul său.

Luna se va afla în cel mai apropiat punct de Pământ luni seara, la ora 21:25, și va rămâne deasupra noastră până miercuri.

Bineînțeles, răsăritul Lunii se va produce la o oră ușor diferită, în funcție de orașul în care vă aflați. De exemplu, în București, Luna va răsări la 20:27, în Constanța la 20:16, în Cluj-Napoca la 20:43, iar în Timișoara la 20:50.

Din fericire, cerul va fi senin sau aproape senin în mare parte din țară. Doar în unele zone din nord, vest și nord-est vor mai fi câțiva nori, dar care se vor disipa treptat în primele ore ale nopții.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button