NewsȘtiri

Spital nou de 1,26 miliarde de lei, cu heliport și dotări de top, în Târgu Jiu

Gorjul marchează, astăzi, un moment de referință în istoria sistemului sanitar județean, printr-un proiect a cărui valoare depășește 1,26 miliarde de lei și care vizează construirea unui corp nou de clădire, cu opt etaje, la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu din strada Progresului și strada A.I. Cuza. Proiectul își propune, pe de o parte, crearea unui spațiu modern și funcțional, echipat cu tehnologie de ultimă generație, iar pe de altă parte, oferirea de soluții integrate, fără riscurile actuale, generate de transportul pacienților între secții, prin centralizarea activității de la celelalte două locații din Târgu Jiu, respectiv din strada Tudor Vladimirescu și A.I. Cuza. Totodată, interconectarea noului corp cu structura existentă a spitalului contribuie semnificativ la optimizarea fluxurilor și reducerea timpilor de așteptare. De asemenea, clădirea va găzdui patru secții noi, dar și un heliport modern, o premieră pentru sistemul sanitar din județ și, mai important, o garanție a accesului mult mai rapid și eficient către marile centre universitare. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, spune, însă, că proiectul nu trebuie apreciat prin prisma cifrelor, echipamentelor și clădirilor, ci prin prisma vieților care vor fi salvate.

Consiliul Județean Gorj a depus spre finanțare, în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești, proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere (2S+P+8E+9R+heliport), dotare și relocare anexe – Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, str. Progresului nr. 18, județul Gorj”, în valoare totală de 1.264.625.296,80 lei cu TVA (aproximativ 253 milioane de euro)Durata de implementare a proiectului, conform cererii de finanțare, este de 60 de luni, de la data semnării contractului. 

Oficial, este cel mai amplu proiect de investiții în infrastructura sanitară din Gorj, din ultimii 30 de ani, însă nu doar din punct de vedere al valorii, ci și din punct de vedere al contribuției semnificative la creșterea calității actului medical. Noua structură va integra secții moderne de chirurgie, neurologie, cardiologie, ortopedie și obstetrică-ginecologie, toate gândite pentru a oferi o îngrijire rapidă și eficientă. Cel mai important aspect, însă, reliefat de președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a fost acela că, prin acest proiect, se rezolvă cea mai mare problemă a unității sanitare, și anume timpi suplimentari pentru transportul pacienților între cele trei locații ale spitalului, acest lucru putând face, nu de puține ori, diferența între viață și moarte. În prezent, din cauza infrastructurii existente, vechi de peste 50 de ani, în cazul locației din strada Progresului, o comasare a secțiilor este imposibilă.

 „Astăzi, mai mult ca oricând, Consiliul Județean Gorj demonstrează că, sănătatea locuitorilor acestui județ a fost, este și va rămâne o prioritate esențială. În prezent, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, lipsește un circuit funcțional, modern al bolnavilor, alimentelor, deșeurilor, vizitatorilor, iar spitalul se bazează pe o infrastructură concepută acum aproximativ 100 de ani (n.r.: infrastructura locațiilor din strada Tudor Vladimirescu și A. I. Cuza – zona pasarelei) și aproximativ 50 de ani (n.r.: infrastructura locației din strada Progresului nr. 18), când, nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realitatea de astăzi. Cea mai mare problemă la nivel județean o reprezentată faptul că, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu își desfășoară activitatea în trei locații distincte, pe o rază de 1,5 km, precum și fragmentarea pavilionară a infrastructurii spitalicești de la pasarelă, ceea ce creează disfuncționalități majore în ceea ce privește organizarea fluxurilor și transportul pacienților. Prin implementarea proiectului, respectiv prin construirea acestui nou corp, interconectat cu actuala clădire, activitatea din cele două locații va fi relocată în clădirea din strada Progresului. Vom avea, așadar, un spital complet, cu activități centralizate într-o singură locație, dotat cu aparatură de ultimă generație, care îmbunătățește calitatea și promptitudinea îngrijirilor, crește șansele de supraviețuire, reduce complicațiile și aliniază serviciile medicale la standardele europene”, a precizat președintele Consiliului Județean Gorj. 

Servicii noi, esențiale pentru un spital modern

Acest proiect, a cărui complexitate îl situează în topul inițiativelor de acest gen la nivel regional, nu este doar o investiție în infrastructură, ci un salt semnificativ pe care îl face instituția, pentru asigurarea accesului la servicii medicale care, până acum erau inexistente în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Astfel, în noul corp de clădire vor funcționa secții noi, respectiv radioterapie, Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) pentru copii, hematologia sau îngrijirile paliative. „Prin acest proiect, nu am urmărit să rezolvăm doar problemele fundamentale ale sistemului sanitar din județ, ci am dorit să extindem orizontul de servicii medicale pe care le oferă spitalul, dincolo de cele de bază. Era esențial să includem o secție de radioterapie, pentru pacienții oncologici, care au nevoie de tratament localizat și eficient pentru identificarea, monitorizarea sau vindecarea bolii. În prezent, aceștia trebuie să se deplaseze în alte județe pentru acest tip de tratament, lucru care implică costuri suplimentare și destul de multe riscuri, prin întârzierea tratamentului. UPU pentru copii este un serviciu medical esențial care lipsește și care, după implementarea proiectului, va permite gestionarea cazurilor de urgență pediatrică într-un mediu dedicat și adaptat nevoilor specifice copiilor. Dezvoltarea unui departament de hematologie oferă o bază solidă pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sângelui, precum anemii, leucemii și alte boli hematologice, reducând necesitatea transferurilor și consolidând capacitatea locală de îngrijire. Nu în ultimul rând, îngrijirile paliative vin în întâmpinarea unei cerințe sociale și medicale crescânde, de a oferi suport pacienților cu boli cronice avansate sau în stadii terminale, contribuind la o îmbunătățire semnificativă a calității vieții acestora, precum și a aparținătorilor”, a argumentat președintele Consiliului Județean.

Heliportul, o premieră pentru regiune

În completarea optimizării și extinderii plajei de servicii medicale, spitalul va avea și o particularitate unică la nivelul regiunii, respectiv un heliport, situat la ultimul etaj al noului corp de clădire. „Promptitudinea actului medical este fundamentală în salvarea vieților iar, în situațiile în care este necesar transportul de urgență către alte unități spitalicești, existența unui heliport este esențială. Integrarea acestuia în structura clădirii elimină, practic, orice risc de transport al pacienților din secții, către ambulanțele aeriene și asigură acces rapid către marile centre universitare din București, Timișoara, Cluj sau Craiova. Este o premieră pentru regiune dar, dincolo de asta, este garanția unei șanse la viață pentru pacienții spitalului aflați în stare critică”, a mai precizat Cosmin Popescu.

„Nu este vorba despre sume, clădiri și echipamente, este vorba despre vieți salvate”

Președintele CJ Gorj punctează că proiectul este o necesitate, dar și un act de voință și curaj, pentru că vizează o investiție integrată, modernă și aliniată la standarde europene, într-un sistem sanitar național care nu a avut, până acum o abordare strategică susținută. Mai mult, subliniază că, deși este un proiect care marchează un moment istoric prin valoarea sau complexitatea sa, trebuie privit, în primul rând, prin prisma vieților care vor fi salvate în urma implementării lui. „Dincolo de cifre, trebuie să ne gândim la viețile oamenilor și la riscurile la care sunt supuși, în condițiile din prezent. Într-adevăr. Ne dorim ca investițiile care vor fi făcute, prin echipamentele moderne și condițiile din spital, să atragă cât mai mult specialiști. Ne propunem să devenim un etalon, în ceea ce privește serviciile medicale din regiune, pentru că toate acestea asigură un act medical de calitate, o siguranță a pacienților care vin să se trateze, o șansă mult mai mare la viață. Nu este vorba despre sume, clădiri și echipamente, este vorba despre vieți salvate și cred că acest lucru contează, în primul rând, pentru Gorj, pentru gorjeni și nu numai”, a concluzionat președintele CJ Gorj.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button