Actorii Teatrului Dramatic Elvira Godeanu din Târgu Jiu pun în scenă premierea piesei de teatru ,, Contraste sau Prima data când am avut curaj”, pe data de 11 iunie 2023, ora 19.30, la Muzeul Județean Gorj.
,,Iată, se împlinesc, -în ziua 11, luna de grație iunie, a anului 2023- cei 30 de ani de existență consistentă ai Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Tg. Jiu! Din acești ani, care se rotunjesc acum ca într-o cunună de sânzâiene, și eu, după puterea și umila mea pricepere, atât cât a fost, am construit alături de această echipă, frumosul. Nu puțini ani!… Și mulțumesc acestor oameni cu care am colaborat întru același crez, același legământ; cel al dezvoltării și deschiderii către marea performanță, a întăririi acestui așezământ de artă și cultură al Cetății Brâncușiene, spre a se așeza și a sta cu mândrie și demnitate pe harta țării.
Mulțumesc celui care m-a invitat pentru prima dată în Tg. Jiu, la acest teatru, (în 2007!) artizanul a ceea ce se numește, încă, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, artistul Marian Negrescu precum și celui care, mai apoi, a insistat să rămân încă o vreme pentru ca împreună să creștem și să întinerim trupa printr-un sănătos schimb de generații, capabilă să ducă mai departe efortul și sacrificiul înaintașilor, actorul Cosmin Brehuță…
Am rămas. Iar acum se împlinesc 30 de ani de existență! Cu bune și foarte bune, știu. Cu mai puțin bune, iarăși știu. Dar face parte din rostul vieții și al mersului înainte asumat. Un prim pas al maturității arististice.
Mulțumesc actorilor-colegi că au avut curajul, poate mai mult decât oricând, să-și deschidă larg sufletele într-o mărturisire profundă de adevăr al vieții lor, printr-un deloc ușor exercițiu de sinceritate. Iar asta și prin încrederea pe care ne-au acordat-o mie și D-nei Mălina Andrei, care, ca de atâtea ori, a revărsat șuvoaie de profesionalism din vasta ei experiență artistică națională și internațională.
Poate că vor fi însemnând ceva acești 30 de ani. Așa ar fi frumos. Fiindcă noi facem ceea ce facem pentru că alții au făcut înaintea noastră. Iar sarcina cea mai importantă, în mersul frumos înainte, este să ne respectăm trecutul și să ne prețuim valorile păstrându-ne astfel calitatea morală.
Teatrul este al Cetății, al cetățenilor ei în primul rând, și nicidecum al conducătorilor vremelnici care se vântură prin funcții de conducere! În slujba lui, cu cinste și corectitudine, cu sufletele curate, cu pasiunea pentru profesie, putem să visăm cu speranță, cu încredere, că și anul viitor, de pildă, orașul se va putea bucura de această oază de frumos care ar trebui, care trebuie! – să fie Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. Căci important în viață, indiferent cine ești, de unde ești sau de-al cui ești, atunci când ajungi pus să conduci destine, important este ce lași în urma ta. Fiindcă din prima zi în care ești, cu fiecare pas te îndrepți inevitabil spre ziua în care… nu mai ești! Iar în spate e bine să lăsăm…urmă de OM. Asta ne face puternici. Un oraș fără o cultură sănătoasă, un oraș fără o educație serioasă, nu va fi niciodată viu cu adevărat și nici…luminos. Iar eu nu cred să fie mulți cărora să le placă mai tare întunericul decât lumina.
Vă așteptăm, așadar, să sărbătorim împreună acest moment deosebit din viața Cetății lui Brâncuși al cărui motto poate foarte bine să fie ceea ce cu adevărat spunea Antoine de Saint-Exupery: „Cine n-are curaj, cine n-are ambiție nu are dreptul să se plângă de mediocritatea vieții sale”, a transmis regizorul Radu Botar.