Roșiile țuguiate, un adevărat pericol pentru sănătatea românilor
Roșiile țuguiate pot fi un pericol pentru sănătate, spun specialiștii. Fermierii susțin că acel moț este o caracteristică a unui soi, dar specialiștii avertizează că acesta poate indica unele nereguli.
Roșiile țuguiate pot fi un adevărat pericol pentru sănătate. Deși unii fermieri susțin că acel moț este specific unui soi bulgăresc de roșii, specialiștii susțin că acesta poate indica forțarea coacerii cu diverse chimicale.
„Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic, este un caracter de soi, așa cum este la Prekos. Dar, trebuie știut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.
Specialistul susține că multe dintre aceste souri de roșii sunt crescute în serele sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanțe periculoase, precum Ethrel sau 2,4 – D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.