NewsSocietate

Riscul unui blackout: un grup de la Termocentrala Turceni nu a mai fost oprit!

În ultimele zile caracterizate de temeraturi caniculare, vârful de consum de energie electrică de seară depășește cu mult capacitatea de producție a țării.

„Aşa cum vă spuneam, ca urmare a eforturilor pe care le-am depus cu toţii în ultimele zile, am reuşit să creştem producţia cu aproximativ 400 de megawaţi. Mă refer la un grup de la Işalniţa – cu aproape 250 de megawaţi, la Paroşeni – aproape 100 de megawaţi, la CET Bucureşti Sud – cu 50 de megawaţi. Căutăm în continuare soluţii prin care să creştem, mai ales pe perioadele ridicate, în vârful de consum de seară când înregistrăm un deficit şi preţuri ca atare pe pieţe, după cum aţi văzut, să putem să creştem producţia hidro. Deşi este un an foarte secetos, cel mai secetos din ultimul deceniu, avem un grad de umplere satisfăcător, de peste 80%, în lacurile de acumulare. 

Trebuie să ştiţi că în jur de 70% din producţia hidro este pe curs de apă şi debitele sunt reduse, iar debitul Dunării este în scădere. Se prefigurează o lună august deosebit de călduroasă. În general, istoric vorbind, în septembrie, de asemenea, avem o lună secetoasă şi ca urmare a acestor factori trebuie să fim prudenţi în a utiliza capacitatea din lacurile de acumulare”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, scrie economica.net. 

Centrala Ișalnița, care ar fi trebuit să rămână închisă potrivit calendarului de retructurarare al CE Oltenia , a pornit mult mai devreme, termenul inițial de pornire era 31 iulie.

Suplimentar față de anunțurile făcute de ministru, datele Transelectrica arată că au fost anulate și câteva opriri programate la Hidroelectrica – respectiv un grup de la Porțile de Fier și două de la Lotru. De asemenea, un grup de la Termocentrala Turceni care trebuia oprit între orele 8 și 16 nu a mai fost oprit.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button