Record de radiații în România
Voluntarii asociației de mediu GEC Nera au efectuat, în ultimele zile, o monitorizare a haldelor de deșeuri miniere radioactive din zona Ciudanovița, județul Caraș-Severin, acolo unde în urmă cu circa 80 de ani funcționau mine de uraniu.
În urma măsurătorilor, s-au înregistrat valori ale radiațiilor de până la 1,2 microSievert /oră, de patru ori peste limita de alertă de 0,3 microSievert/oră. Această situație a stârnit îngrijorare în rândul ecologiștilor, deși autoritățile locale neagă existența unui pericol pentru populație.
Conform președintelui GEC Nera, Corneliu Popovici Sturza, nivelul radiațiilor din zona haldelor miniere depășește cota de pericol. Aceste depozite de steril, neacoperite corespunzător, sunt surse de contaminare atât pentru oameni, cât și pentru animale. Sturza a atras atenția asupra faptului că turiștii, dar și animalele care trec prin zonă sunt expuși unui risc crescut de radiații.
“Pe drumurile de acces și în localitate, nivelul de radiații nu depășește limita de alertă, dar pericolul apare în pădure și pe câmp, în zona haldelor neprotejate, unde vegetația a acoperit haldele. Pe acolo circulă turiști, circulă animale și e un pericol major de contaminare”, spune președintele GEC Nera.
Cornel Popovici Sturza a mai atras atenția asupra contaminării apelor pârâurilor Jitin și Lișava din cauza haldelor neprotejate. În plus, animalele care pasc pe aceste terenuri riscă să fie contaminate, iar produsele obținute din laptele și carnea lor sunt vândute în orașele din apropiere, cum ar fi Reșița, Anina și Oravița, crescând riscul pentru sănătatea publică.
Printre haldele de steril trece și trenul turistic Oravița-Anina, atrag atenția cei de la GEC Nera.
Sturza a criticat lipsa de fonduri și interes pentru ecologizarea acestor zone miniere, amintind că haldele radioactive din alte țări sunt izolate cu straturi de protecție, inclusiv plumb, pentru a reduce riscurile de radiații. În Caraș-Severin, autoritățile au alocat sume insuficiente pentru acest tip de intervenții, ceea ce face ca problema să persiste.
“Reconstrucția ecologică este necesară, dar costurile sunt uriașe, de ordinul milioanelor de euro. Autoritățile au spus că nu există suficienți bani pentru astfel de lucrări”, a mai adăugat el.
În replică, primarul din Ciudanovița, Constantin Dorian Nebunu, a respins acuzațiile ecologiștilor și a contestat validitatea măsurătorilor efectuate de GEC Nera, afirmând că aparatura folosită nu este omologată. De asemenea, primarul a subliniat că măsurătorile oficiale realizate de autorități nu indică depășiri periculoase ale radiațiilor.
Nebunu a anunțat că intenționează să acționeze în justiție organizația de mediu pentru afirmațiile făcute.
“Nu sunt reale măsurătorile lor. Au folosit un detector neomologat și au intrat pe haldele de steril, unde evident că valorile sunt mai ridicate. Însă nu există niciun pericol pentru populație. Am să le fac plângere și o să-i dau în judecată să se învețe minte,” a declarat primarul Nebunu, adăugând că localnicii nu sunt expuși radiaților.