foto evz.ro
Nicolae Ceaușescu, una dintre cele mai controversate figuri din istoria României, avea legături strânse cu județul Gorj prin tatăl său, Andruță Ceaușescu. Născut în 1886, în Polovragi, Gorj, Andruță provenea dintr-o familie de ciobani și avea un temperament recunoscut ca fiind violent. “Oamenii din acea vreme îl descriau ca pe un bărbat aspru, care își agresa soția și copiii atunci când consuma alcool”, scrie evz.ro
În ciuda originilor modeste, Andruță a ajuns să fie primar al comunei Scornicești, datorită legăturilor sale cu Partidul Țărănesc condus de Ion Mihalache. Această ascensiune politică nu a reușit însă să atenueze condițiile grele în care și-au petrecut copilăria cei nouă copii ai familiei, printre care și Nicolae Ceaușescu.
Mama dictatorului, Alexandrina, era descrisă ca fiind opusul soțului său: o femeie credincioasă, provenind dintr-o familie cu rădăcini în lupta pandurilor lui Tudor Vladimirescu. Credința și valorile sale au fost cele care, paradoxal, l-au determinat pe Ceaușescu să construiască o biserică în Scornicești, deși el însuși era ateu convins.
Această pagină puțin cunoscută din istoria familiei Ceaușescu scoate în evidență rădăcinile gorjene ale celui care avea să devină conducătorul totalitar al României, un detaliu care contrazice imaginea atent construită în biografiile fabricate ale epocii comuniste.
De asemenea, se spune, că Ceaușescu se temea de germeni și era obsedat de curațenie. Dictatorul pretindea ca totul în jurul său să fie curat și dezinfectat. Clanțele pe care punea mâna trebuiau să fie dezinfectate cu alcool. Aceleași proceduri erau aplicate pentru toate lucrurile cu care venea în contact.
sursa: evz.ro