Produsele cele mai periculoase după expirarea termenului de valabilitate
Experții trag un semnal de alarmă privind produsele care nu ar trebui consumate sub nicio formă după expirarea termenului de valabilitate. În afară de gustul ciudat și mirosul potențial neplăcut, ele pot provoca boli grave.
Produsele care dăunează grav sănătății sunt maioneza, dressingurile pentru salată, sosurile îndulcite, condimentele bogate în oțet și sosul de soia.
După ce maioneza este deschisă, poate fi folosită timp de până la două luni. Însă, dacă un recipient deja deschis stă afară toată ziua fără refrigerare, mai bine îl aruncați, altfel riscați să contractați boli de origine alimentară precum Salmonella.
Dressingurile cremoase pentru salate, atunci când nu sunt înlocuite frecvent, sunt terenuri propice și pentru bolile alimentare. Multe conțin varietăți de ingrediente pe bază de ouă sau brânză, care se pot strica rapid și pot crește șansele de dezvoltare a bacteriilor dacă nu sunt aruncate după data de expirare etichetată.
Multe sosuri cumpărate din magazine, cum ar fi ketchupul, sosul pentru grătar și sosul pentru cocktailuri, sunt fabricate cu conservanți zaharoși care ajută la acordarea unui termen de valabilitate mai lung. Totuși, asta nu înseamnă că data de expirare este o sugestie.
Sosurile cu conținut ridicat de oțet, inclusiv muștarul și sosul Worcestershire, pot rezista până la trei ani în cămară, dar numai aproximativ 12 luni odată ce sigiliul este rupt și ați început să le refrigerați.
De asemenea, sosul de soia are un termen de valabilitate mai lung în comparație cu alte sosuri comune. Dacă nu e deschis, acesta poate sta până la trei ani. Ca orice altceva, însă, sosul de soia are o dată de expirare recomandată după deschidere și utilizare.