Primul reactor nuclear mic din România va fi pus în funcțiune în 2029. Costurile încă nu sunt cunoscute
Primul reactor nuclear modular mic din România va fi pus în funcțiune peste șase ani la Doicești, iar centrala va avea o capacitate totală instalată de 462 MW, a declarat vineri Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite în România. Anterior, autoritățile române anunțaseră că țara noastră va fi prima din lume unde va fi instalat un astfel de reactor, termenul avansat fiind 2027.
Declarațiile lui Kavalec au fost făcute în cadrul evenimentului de deschidere a Centrului de Explorare a Energiei (E2) din cadrul Politehnicii București, în cadrul căruia a fost inaugurat un simulator de comandă al reactoarelor NuScale.
Centrala nucleară în cauză va fi realizată la Doicești, județul Dâmbovița, unde a existat anterior o fostă termocentrală pe cărbune. Operator al centralei va fi compania de stat Nuclearelectrica. Aceasta deține deja două reactoare nucleare ce produc energie atomică pe platforma de la Cernavodă și care acoperă 20% din consumul național.
Tehnologie NuScale
Noua centrală va folosi o nouă tehnologie, dezvoltată de compania americană NuScale. Aceste minireactoare sunt practic versiuni de uz civil ale reactoarelor de pe submarinele și portavioanele militare americane. Dacă un reactor de la Cernavodă are o capacitate de 700 MW, un reactor modular mic va produce 77 MW. La Doicești vor fi instalate șase astfel de unități. O unitate similară va fi pusă în funcțiune în SUA, în statul Idaho. Prezenți la eveniment, nici reprezentanții statului, nici cei ai Nuclearelectrica și nici cei ai NuScale nu au prezentat estimări de costuri pentru investiție, deși au fost întrebați. Spre comparație, proiectul realizării Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, care vor avea împreună 1.400 MW instalați, este estimat să coste 6,5 miliarde de euro.
sursa: www.libertatea.ro