„Prezența simțită”: De ce uneori simțim pe alții invizibili in preajma noastra
În perioadele de stres sau efort ridicat, oamenii simt uneori prezența altora – un efect care nu este o halucinație. Dar ce este mai exact?
În psihologie, această experiență este cunoscută ca o „prezență simțită”. Ben Alderson-Day, profesor asociat de psihologie la Universitatea Durham din Marea Britanie, este autorul unei noi cărți numită Prezența: Știința ciudată și poveștile adevărate ale celuilalt nevăzut. El a descoperit că aceste experiențe nu se limitează la oameni aflați în situații extreme. S-ar putea să fi avut și tu însuți sentimentul la un moment dat că cineva este chiar acolo în cameră cu tine, chiar dacă nu-l poți vedea. Nu este neobișnuit după ce ai pierdut pe cineva drag sau la persoanele care suferă de psihoză. Un sfert dintre cei cu Parkinson raportează că se confruntă cu aceasta problema. Se poate întâmpla și atunci când ești pe punctul de a te trezi sau de a adormi.
Pentru unii, experiența poate apărea ca parte a paraliziei de somn, în care te trezești, dar nu te poți mișca. Oamenii pot avea sentimentul puternic că cineva este în cameră cu ei sau chiar stă la piept, ținându-i. Alderson-Day a descoperit că jumătate din timp aceste experiențe care implică paralizia somnului implică o prezență foarte înspăimântătoare.
O prezență simțită se simte ca și cum ar fi acolo cu tine în spațiul tău personal. Este greu de stabilit cu exactitate în ce constă o prezență simțită. Nu este experimentat prin intermediul celor cinci simțuri fizice ale atingerii, văzului, auzului, mirosului sau gustului, deci nu este o halucinație. Obiectiv, în realitate, nu există nimic acolo. Cu toate acestea, nici ele nu sunt chiar iluzii, care implică gânduri. Nici nu este același lucru cu a-ți imagina pe cineva acolo. Oamenii vorbesc uneori despre ceva la fel de nebulos precum „o grosime în aer”. Este aproape ca un al șaselea simț, care se simte foarte real la momentul respectiv. După cum spune Alderson-Day: „Este prea gol pentru a fi o halucinație, dar prea tangibil pentru a fi o amăgire”.
În căutarea explicațiilor, Alderson-Day apelează la o combinație de fizic și psihologic. În cazul alpinilor și al exploratorilor, lipsa de oxigen a creierului poate juca un rol, lucru despre care se știe, de asemenea, că induce halucinații. Dar există și aspectul supraviețuirii. Mintea evocă cumva o prezență care ne ajută să trecem?
Unii oameni sunt mai predispuși să experimenteze o prezență simțită decât alții. În unele dintre cercetările lor, Alderson-Day și echipa sa au descoperit că femeile au mai multe șanse să raporteze prezențe și au mai multe șanse să le găsească tulburătoare sau intruzive. Prezența simțită este, de asemenea, mai frecventă la persoanele mai tinere. Într-un laborator din Geneva, cercetătorii au conceput un robot care, printr-o procedură complexă, vă poate păcăli creierul pentru a vă face să simțiți că cineva este în spatele vostru.