News

Pompierii gorjeni au intervenit în peste 950 de incendii de vegetație și fond forestier

De la începutul anului și până în prezent pompierii din cadrul ISU Gorj au intervenit pentru stingerea a 970 de incendii de vegetație și fond forestier! Doar în ultimele două zile s-au produs 24 de astfel de incendii!

În majoritatea cazurilor, cauza probabilă a acestor arderi o reprezintă utilizarea focului deschis pentru arderea resturilor vegetale și menajere sau încercarea de igienizare a terenurilor agricole prin incendiere.

„De cele mai multe ori, lupta noastră cu flăcările este amplificată de vântul care facilitează extinderea cu repeziciune a flăcărilor, zonele greu accesibile în care nu se poate interveni cu ajutorul autospecialelor de intervenție și temperaturile foarte ridicate.

Pagubele pentru mediul înconjurător sunt iremediabile! Sute de hectare de vegetație mistuite de flăcări, copaci seculari făcuți cenusă și animale sălbatice arse!

Din păcate, au existat și cazuri în care flăcările s-au extins la autovehicule parcate, sau la construcțiile aflate în apropiere. Din păcate, s-a înregistrat și două victimă! Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 69 și 70 de ani, care, în încercarea de a stinge flăcările, au fost surprinși de incendiu și au suferit arsuri foarte grave, unul pe aproximativ 90% din suprafața corpului, iar celălalt pe aproximativ 20%.

Zeci, poate chiar sute de locuințe au fost salvate prin eforturile pe care le-au depus colegii noștri.

Am avut de gestionat și situații de urgență generate de incendiile de fond forestier și știți cu toții cele două situații din zona montană a comunei Padeș, mai exact Piatra Cloșanilor și din Pentru eficientizarea intervenției s-a cerut sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență care ne-a trimis în sprijin două elicoptere Black Hawk, echipate cu sistem de stingere Bambi Bucket.

Alimentarea sistemelor de stingere ale elicopterelor s-a efectuat din Lacul Valea Mare, fiind efectuate până aseară, la finalizarea intervenției, 436 lansări.

Peste 1000 de metri cubi de apă a fost pulverizată peste flăcări! Aproximativ 90 de hectare de pădure au fost afectate de incendiu!

Intervenția s-a desfășurat atât pe cale aeriană, dar și pedestru, echipajele noastre de intervenție intervenind pentru localizarea incendiului și pentru identificarea tuturor focarelor care ar fi putut reaprinde incendiul.

Trebuie să adresăm mulțumiri pentru sprijinul acordat tuturor celor implicați în această operațiune foarte dificilă de stingere a incendiului, începând cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspentoratul General de Aviație al MAI, Departamentul pentru Situații de Urgență, autoritățile locale ale comunei Padeș și reprezentanții fondului forestier.

Intervenția celor două elicoptere a avut un rol esențial în această operațiune de stingere.

Mulțumirile noastre se îndreaptă către colegii noștri, care au fost nevoiți să-și părăsescă familiile și să se prezinte la serviciu pentru a-i ajuta pe colegii din turele de serviciu și pentru a face tot ceea ce este omenește posibil pentru ca incendiile să nu afecteze comunitățile. S-au depus eforturi imense în această perioadă pentru a limita efectele numeroaselor incendii de vegetație uscată și fond forestier.

Nu în ultimul rând trebuie să mulțumim familiilor colegilor nostri pentru înțelegerea de care trebuie să dea dovadă într-o astfel de perioadă foarte aglomerată de situații de urgență.

Sperăm ca oamenii să înțeleagă riscurile și pagubele iremediabile pe care le pot produce aceste arderi necontrolate și să renunțe la utilizarea focului deschis pentru arderea resturilor, deșeurilor sau pentru igienizarea terenurilor. Pentru a stopa acest fenomen, este nevoie să ne implicăm cu toții, de la insituțiile care au atribuții în gestionarea acestui tip de risc, până la fiecare cetățean care conștientizeză pagubele cere se pot produce.

Haideți să ne implicăm și să purtăm discuții cu familia noastră, cu prietenii nostri, în încercarea de a-i face pe cei care utilizează această practică de utilizare a focului, să renunțe”, a transmis Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button