Marius Vlaicu – Președintele Comisiei de Patrimoniu Speologic din cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor și cercetator științific al Institutului Național de Speologie ,, Emil Racoviță“ al Academiei Romane au fost duminica trecută la Peștișani, in zona Gureni unde s-a descoperit o peșteră. Cercetătorul împreună cu Vicepreședintele Fundației Valea Bistriței – Cătălin Schiopu, fundație care se luptă pentru împiedicarea deschiderii unei cariere de calcar in zona Gureni, s-au deplasat în zona în care a fost descoperita de către localnici ,, Peștera Speranței” (nume atribuit de Fundația Valea Bistritei)
Pe toată durata lucrărilor de cercetare efectuate de cercetator a participat și Carlaont Silviu – proprietarul terenului pe suprafața căruia a fost semnalata prezenta peșterii. Lucrările de cartografiere efectuate de cercetător s-au desfășurat normal, Carlaonț Silviu fiind de acord cu accesul în peștera.
Din primele cercetări au rezultat următoarele concluzii: peștera se află în perimetrul de licența al viitoarei cariere de calcar; lungimea peșterei este de aproximativ 30 m; în peșteră hibernează specia – Liliacul mic cu potcoava – specie strict protejată, conform concluziilor raportului nr. 075 din 21.11.2022 întocmit de Asociatia Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor cu sediul în Cluj Napoca și că în peșteră au fost descoperite oseminte de felin1 cel mai probabil pisică sălbatică.
,,Este un prim pas spre un dialog constructiv în care protecția mediului trebuie sa primeze în fata proiectelor distructive.
Consider ca domnul Carlaont Silviu – proprietarul terenurilor va înțelege ca pe terenul dumnealui a fost descoperita o ,,comoara de neprețuit – Peștera Sperantei” pe care, de mâine trebuie sa o protejeze la fel cum o protejeaza și Fundația Valea Bistritei” – precizează Cătălin Șchiopu – Vicepreședintele Fundației Valea Bistritei.