Pește din România, delicatesă pentru străini
Cel mai valoros pește care trăiește în România este cel din familia studionilor, apreciat din vechi timpuri ca o delicatesă, atât pentru carne și cât pentru celebrele icre.
Specii amenințate de braconaj și trafic ilegal
În România trăiesc mai multe specii de sturioni, morunul, nisetrul, păstruga, cega, care sunt și specii de cultură, cu mare valoare economică. Caviarul produs de sturioni sporește și mai mult această valoare, de aceea studionii sunt și specii braconate.
„Sunt niște pești maiestuoși, ajung la dimensiuni de peste 4 metri, trăiesc și peste 100 de ani, dar supraviețuirea le este pusă în pericol de nimeni altcineva decât de noi, oamenii. Sturionii din Dunăre trăiesc în principal în Marea Neagră și migrează în amonte pe Dunăre și alte fluvii mari pentru a se reproduce. Datorită ciclului lung de viață și maturizării întârziate, sturionii sunt deosebit de vulnerabili la exploatare și alte amenințări, inclusiv poluare și fragmentarea habitatului, iar populația are nevoie de mai mulți ani pentru a se reface”, avertizează WWF România.
Braconajul și traficul ilegal de sturioni practicat în Bulgaria, România și Ucraina amenință cu dispariția acestei specii în Dunărea de Jos, potrivit unui raport recent al Fondului Mondial pentru Natură, arată sursa citată.
Peștele inimii
Datorită conținutului său ridicat de vitamina B3, sturionul este un pește care ar trebui inclus de urgență într-o dietă săracă în colesterol. Cunoscută și sub numele de niacină, vitamina B3 are un impact major asupra nivelului lipidelor din sânge: crește colesterolul „bun”, reducând în același timp nivelul trigliceridelor. Prin urmare, includerea sturionului în alimentație este o modalitate bună de a reduce riscul de apariție a bolilor coronariene.
Deși este departe de a fi considerat un pește gras, sturionul este totuși o sursă excelentă de acizi grași esențiali precum omega-3. Aceste lipide reprezintă o cincime din greutatea totală a sturionului și oferă toate beneficiile lor pentru sistemul cardiovascular și imunitar. Omega-3 (în special cei conținuți de pește) sunt acizi grași foarte nesaturați care intervin în numeroase procese metabolice necesare bunei funcționări a organismului. Prin urmare, sturionul este un pește care vă va proteja arterele și inima de colesterolul „rău”.