Societate

OUG pentru ÎNCHIDEREA mineritului, MODIFICATĂ. Deputat: A fost un moment extrem de dificil pentru întreg județul

Guvernul a adoptat, joi, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea sectorului energetic, act normativ pe care și l-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Deputatul PSD Mihai Weber consideră că modificarea ordonanței de urgență a guvernului care permite prelungirea vieții pe cărbune și dincolo de anul 2026 este o victorie pentru județul Gorj. “În primul rând, a fost un moment extrem de dificil pentru întreg județul pentru că se punea semnul întrebării la viitorul unității economice, CE Oltenia, de care depinde soarta tuturor. Forma prezentată inițial de ordonanța privind decarbonizarea era total neadecvată. Practic, punea lacătul acestei unități economice, acestei producții de energie pe bază de cărbune, asta, în condițiile în care alte țări nu știu cum să-și protejeze și să-și redeschidă capacități de producție pe bază de cărbune, în condițiile în care contextul actual presupune sau impune niște măsuri specifice. Am avut numeroase discuții cu reprezentanții Ministerului Energiei, am avut susținerea totală a întregii echipe, în frunte cu președintele partidului și, de asemenea, și susținerea miniștrilor care sunt în circuitul de avizare foarte importanți a primului ministru de a modifica această lege, în sensul de a avea viitor producția de energie pe bază de cărbune. Am dat o formă care permite continuarea activității”, a declarat liderul PSD Gorj.

„Sunt șanse foarte mari să existe și investiții în viitor”

Mihai Weber susține că urmează să fie făcute și investiții pe viitor la Complexul Energetic Oltenia, în contextul în care grupurile pe cărbune nu vor fi închise decât după ce vor fi construite noi capacități de producere a energiei pe cărbune care să le înlocuiască. „Trebuie să înțelegem și că trebuie construite noi capacități, dar să mergem în paralel cu cele existente și, practic, după finalizarea noilor investiții să le punem în conservare pe cele existente. Asta înseamnă că ani, de aici înainte, avem posibilitatea să dăm energie pe bază de cărbune din CE Oltenia, un lucru extrem de îmbucurător și așteptat de întreg județul și nu numai. Este foarte adevărat că, până acum, nu s-a simțit că s-ar dori o continuare a activității, pentru că semnalele au fost cât se poate de pesimiste și chiar prima formă de ordonanță de guvern prezentată spunea că este clar că această activitate se va închide. Acum, avem o speranță, fiind prezentată această formă de OUG. Practic, acum sunt șanse foarte mari ca să existe și investiții în viitor, există un plan, există un fond de modernizare la care se accesează, există foarte multe resurse care trebuie să vină, cu atât mai mult cu cât CEO iese pe profit. La prețul la care se vinde energia astăzi este acoperită acea povară fiscală datorată certificatelor de CO 2 și costului de producerea a unui megawatt”, a conchis deputatul de Gorj.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button