News

Omagiu și la Peștișani, de Ziua Națională Brâncuși

Ieri, 19 februarie 2024, cu ocazia împlinirii a 148 de ani de la nașterea sculptorului de renume mondial, Constantin Brâncuși, Primăria și Consiliul Local al comunei Peștișani, în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj, Fundația Culturală ”Casa Brâncuși-Hobița” și Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani au adus un omagiu geniului artei contemporane, simbol al României, ”Brâncuși – omul infinitului”.

Manifestarea a fost una de excepție, cu participarea Prof. Dr. Ion Mocioi, poate vocea cea mai avizată atunci când vine vorba despre deslușirea misterelor care țin de viața și opera lui Brâncuși, „părintele sculpturii moderne“, omul căruia o lume întreagă îi cunoaşte numele, dar despre care se știe, totuși, atât de puțin, așa cum însuși cel care s-a ocupat o viață întreagă de ”geniul de la Hobița”, reitera în alocuțiunea domniei sale.
O altă voce avizată, care a participat la eveniment, a fost istoricul Gheorghe Nichifor, vicepreședintele CJ Gorj, care a ținut să aducă în atenția auditoriului aspecte mai puțin cunoscute despre cum a fost perceput Brâncuși în istoria vremii, scoțând în evidență faptul că ”geniul lui Brâncuși” a fost perceput din chiar timpul vieții sale.

Primarul comunei lui Brâncuși, Cosmin Pigui, a prezentat mai multe proiecte pe care le are în atenție, legate de punerea în valoare, așa cum se cuvine, a Casei Memoriale de la Hobița, de înființarea unui Muzeu al lui Brâncuși, cu săli de creație, tabere de sculptură, lucruri care ne dau speranțe că Brâncuși va fi mereu, acolo unde îi este locul, măcar la Peștișani, acasă la el.
Manifestările au fost moderate de către Prof. Dr. Moise Bojincă, președintele Fundației Culturale ”Casa Brâncuși-Hobița” care a ținut să scoată în relief importanța lui Brâncuși pentru comunitatea din Peștișani, pentru județul Gorj și, mai ales, pentru România, Brâncuși fiind, înainte de toate, al României, chiar dacă este revendicat de alte națiuni.
Emoția a fost susținută de către dna Isabela Coară, din partea ”Discover Peștișani” care a prezentat participanților locurile pe care, dacă pășești, îl poți întâlni pe Brâncuși, fiecare dintre acestea cu povestea sa, reușind, totodată, să smulgă promisiunea că Brâncuși va fi onorat, ori de câte ori este nevoie, aici, acasă, la Peștișani.
Au participat, de asemenea, cadrele didactice și elevii Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani care au realizat o expoziție cu lucrări închinate lui Brâncuși, fiind lansat și un concurs ”Brâncuși-omul infinitului”, cu scopul de a indentifica, stimula și valorifica potențialul creativ al elevilor pasionați de operele lui Brâncuși, prin realizarea unor lucrări literar artistice originale. Concursul va avea secțiuni de creație plastică (desene, machete), eseuri după un aforism al lui Brâncuși și cultură generală despre viața și opera lui Constantin Brâncuși și se va desfășura în perioada următoare, având finalitate în martie, când se vor înmâna premiile, acordate cu sprijinul Primăriei Peștișani.
Activitatea s-a încheiat într-o emoție totală, cu promisiunea celor prezenți că vor reveni la Peștișani, acasă la Brâncuși, pentru a onora ”geniul” așa cum se cuvine, ori de câte ori este nevoie.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button