Oamenii încep să se întoarcă la fotografiile pe hârtie
Într-o perioadă în care suntem tot mai tentați să umplem rețelele sociale cu fotografii făcute rapid cu telefoane inteligente, vechile instantanee, pe hârtie, recâștigă teren.
Motivele sunt pasiunea pentru adevărata artă fotografică, dar și temerea că, uneori, mediul digital nu este întotdeauna sigur pentru a păstra cele mai dragi amintiri.
Într-un laborator foto din Cluj-Napoca ies pe bandă, zilnic, sute de fotografii. Mulți vor să recupereze chiar și amintiri mai vechi. Cu telefoanele încărcate cu mii de poze, oamenii încep să se întoarcă la cele printate pe hârtia mată sau lucioasă. Unii din pasiune, alții pentru că se tem să nu piardă o parte dintre amintiri în orice moment. Oricât de securizate ar fi rețelele sociale, există, totuși, riscuri.
Lajos Szasz, fotograf: „Tot mai multă lume își dă seama că în mediul digital n-o să aibă întotdeauna pozele. Cum se bucură bunicii noștri de pozele respective așa începe și tineretul să se bucure de poze”.
Iuliana are o colecție de peste 30 de albume foto și refuză să păstreze pozele doar în telefon.
Iuliana Antonia Pop: „Multe dintre prietenele mele îmi spuneau că au pierdut multe poze pentru că au pierdut, telefonul sau CD-ul”.
Astfel, din miile de fotografii stocate digital, pe hârtie ajung cele mai importante aminitiri.
Tot mai căutate acum de tineri sunt și aparatele care scot fotografiile pe loc. Un asemenea cadou a primit și Mihaela de la iubitul ei.
Mihaela: „Practic a venit la pachet cu un album în care se pot pune aceste poze, dar uite că și pe perete pot să vezi unele poze”.
O fotografie pe suport clasic costă în medie 1,5 lei, în timp ce un album foto personalizat poate depăși 200 de lei.