News

O idee a Salvamont Gorj devenită un proiect național care cucerește lumea

O idee a Salvamont Gorj a devenit un proiect deschizător de drumuri în ţară și un model de urmat la nivel mondial. Căutarea-salvarea cu drone în zona montană a dus la înfiinţarea unui centru unic de analiză de date, de ajutor în urgențe.

Totul a pornit în urmă cu doar câţiva ani, din dorinţa celor de la Salvamont Gorj de a pune în practică și la noi, după modelul colegilor din alte ţări, căutarea-salvarea cu drone.

„Era clar că asta reprezenta o oportunitate, un pas înainte în salvarea pe munte, și am început și noi să includem dronele în activitatea noastră”, spune Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România și director al Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.

„La început, oamenii noștri au fost nevoiţi să se autorizeze, să înveţe să folosească aparatele. Dar, încet-încet, am început să ne dezvoltăm. A apărut apoi acel program de inteligenţă artificială pe care-l folosim și în prezent – și care, cu mândrie pot spune, a intrat în România printr-o informaţie adusă la noi, la Salvamont Gorj. Prin Consiliul Judeţean, s-a dorit iniţial implementarea programului în munţii din zonă, dar eu am spus că nu e bine să fie aplicat doar pe munte. Am realizat că ideea trebuie dezvoltată în toată ţara.”

Așa s-a înfiinţat, la începutul lui 2022, Centrul Naţional de Analiză de Date – un sistem integrat de examinare a imaginilor captate din aer, subliniază Sabin Cornoiu.

Centrul Naţional de Analiză de Date funcţionează într-un spaţiu pus la dispoziţie de Salvamont Gorj și Consiliul Judeţean. Are toate echipamentele și licenţele de care e nevoie. Personalul care lucrează acolo a fost special pregătit, iar proiectul este funcţional pentru orice zonă din ţară.

În septembrie anul trecut, cei de la Salvamont România notau pe reţelele sociale: „Folosirea dronelor în activitatea de căutare-salvare se dezvoltă rapid, (…) 16 din cele 24 de judeţe care deţin servicii Salvamont având deja achiziţionate drone performante dotate cu programele necesare de colectare de fotograme, ce pot fi analizate cu ajutorul inteligenţei artificiale prin Centrul Naţional de Analiză Date”.

Centrul e unic la nivel european prin acoperirea pe care o asigură, se mai subliniază în postarea de pe reţelele sociale.

Românii au fost deschizători de drumuri: „Cei care făcuseră programul de inteligenţă artificială mi-au explicat că un astfel de proiect e foarte greu de gestionat, că nu l-a mai încercat nicio ţară. Pentru că, în anumite momente, s-ar putea să vină un volum atât de mare de informaţii, încât să nu reușești să le prelucrezi”, spune Sabin Cornoiu. „Dar noi am mers înainte.”

sursa: https://www.viata-medicala.ro/

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button