Noi reguli europene pentru produsele alimentare
Comisia Europeană a propus vineri revizuirea standardelor de vânzare pentru produsele agroalimentare, cum ar fi fructele şi legumele, sucurile de fructe şi gemurile, mierea, păsările de curte sau ouăle.
Revizuirile propuse ar trebui să ajute consumatorii să facă alegeri în cunoştinţă de cauză pentru o alimentaţie mai sănătoasă şi să contribuie la prevenirea risipei de alimente, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Comisia a prezentat, printre altele, următoarele propuneri: Indicarea originii pe etichetă; norme mai clare şi obligatorii privind indicarea originii pe etichetă pentru miere, fructe cu coajă lemnoasă şi fructe uscate, banane coapte, precum şi fructe şi legume curăţate, prelucrate şi tăiate (cum ar fi frunzele de salată ambalate). În cazul amestecurilor, ţara sau ţările de origine vor trebui să figureze pe etichetă. Enumerarea ţărilor de origine va spori transparenţa pentru consumatori.
De asemenea, în cazul risipei de alimente, revizuirile propuse vizează risipa de alimente şi deşeurile de ambalaje. De exemplu, aşa-numitele fructe şi legume „urâte” (cu defecte externe, dar care sunt încă adecvate pentru consumul local/direct) vândute la nivel local şi direct de către producători consumatorilor ar fi scutite de respectarea standardelor de comercializare.
Valorificarea lor în stare „proaspătă” le-ar putea oferi consumatorilor mai multe oportunităţi de a cumpăra fructe şi legume proaspete la preţuri mai accesibile şi ar putea aduce beneficii producătorilor activi în lanţuri scurte de aprovizionare. Anumite produse afectate de dezastre naturale sau de alte circumstanţe excepţionale pot fi, de asemenea, vândute, dacă sunt sigure pentru consum.