Societate

Motivul pentru care nu se renegociază planul de restructurare al CE Oltenia

Liderul sindical din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Vasile Tivig, susține că guvernanții nu vor renegocia planul de restructurare a CE Oltenia, pentru că primarii vor să acceseze bani din PNRR.

Guvernanții și-au asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență că vor restructura din temelii Complexul Energetic Oltenia. Compania energetică va mai avea, în 2026, doar capacități pe cărbune în rezervă de capacitate. În acest context, liderul sindical din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Vasile Tivig, susține că guvernanții nu vor renegocia planul de restructurare a CE Oltenia, pentru că primarii vor să acceseze bani din PNRR. “Domnul Burduja, dacă ar vrea să facă ceva pentru CEO, nu ar trebui să vină la Târgu-Jiu, ar trebui să meargă direct la Bruxelles. La Târgu-Jiu ce să facă, să ne spună povești? Nu se merge la Bruxelles, că nu se vrea. Toți primarii de la putere vor bani de la Bruxelles. Ori, Bruxelles-ul spune că banii vin, dacă respectă PNRR-ul. Acolo, toate capitolele fac trimitere la capitolul 6, Energie, unde e planul de restructurare al CEO. O negociere înseamnă să primești într-o parte, să cedezi în alta, să primești la energie pasări sau amânări, cel mai probabil, ar impune pierderi de bani în partea cealaltă. Ca să vorbim de un prieten al meu, între ghilimele, că mă acuză toți că e prietenul meu, Pecingină, spunea că se poate negocia orice, dar să fim atenți câți bani am luat, cum i-am cheltuit și de unde-i dăm înapoi. Și cred că a avut dreptate cu acea afirmație”, spune sindicalistul.

Dezastru în cariere.

În carierele Complexului Energetic Oltenia se vede pe zi ce trece că închiderea mineritului este din ce în ce mai aproape. Nu s-au mai făcut investiții, revizii și reparații de ani de zile, utilajele fiind cârpite cu piese de la un excavator la altul. „Se lucrează la 6 zile. Am vorbit cu liderul de la Jilț Sud, Marius Păducel, zicea că se trece de la 1 la 5 zile. S-a lucrat și la 7 zile. Nu mai prea e nici personal, fiarele sunt vechi, sunt varză, nu s-au mai făcut investiții, piese noi nu se mai prea găsesc, role, de astea, se mai găsesc, dar reductoare nu se mai fac. Se merge pe cârpeli și de pe un utilaj pe altul, canibalism economic. Vor apărea probleme la închidere, că sunt parte din ele gajate. Vor veni băncile să și le ia, acolo scrie că sunt funcționale, sunt cu reviziile la zi, dar ele, săracele, sunt descompletate”, afirmă Vasile Tivig.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button