News

Moșii de Florii 2023. Ce este complet interzis să faci în Sâmbăta lui Lazăr ca să ţii necazurile la distanţă

Anual, pe 8 aprilie, credincioşii sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Biserica pomeneşte înviereaface pomenirea învierii lui Lazăr de către Domnul Iisus Hristos, eveniment care a avut loc în Betania. În acest an, concomitent cu această sărbătoare sunt şi Moșii de Florii.

Data acestei sărbători nu este una fixă, ci variază anual în funcţie de data la care pică Paştele. În această zi, în calendarul creștin ortodox este dezlegare la vin și ulei, asta pentru că sunt prăznuite Sfintele Mucenite Agapi, Hionia și Irina.

Moșii de Florii 2023. Tradiţii şi superstiţii. Ce este complet interzis să faci în Sâmbăta lui Lazăr ca să fii ferit de necazuri

În Sâmbăta lui Lazăr, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujba specială care se ține în această zi. Se citesc evangheliile despre Învierea lui Lazăr și se face o rugăciune specială pentru cei trecuți în lumea de dincolo.

În alte zone ale României, gospodinele pregătesc mâncăruri tradiționale. Un astfel de fel de mâncare îl reprezintă „colțunașii cu varză”, un fel de plăcinte care, ulterior, sunt date de pomană celor nevoiaşi. În unele locuri, gospodinele pregătesc turtă dulce în forma unui trup de om pentru a marca învierea lui Lazăr. Aceste turte dulci sunt împărțite apoi copiilor.

În Sâmbăta lui Lazăr, la sate, femeile nu torc deloc, existând credinţa că, dacă încalcă această interdicţie, morții care așteaptă la poarta Raiului vor reveni pe pământ. Totodată, se practică datina Lăzărelului, practică care amintește de un străvechi zeu al vegetaţiei ce murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.

În anumite zone, copiii merg din casă în casă cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică pentru a cânta colinde. Copiii povestesc peste vremuri despre Iisus, Cel primit cu slavă şi ramuri de măslin şi finic în Ierusalim. Plata pentru colindători constă în ouă albe, nefierte, tocmai bune pentru Paşte, dar şi dulciuri, potrivit traditii-superstitii.ro

În sâmbăta Floriilor, fetele colindă împodobite cu flori pe cap. Acestea cântă despre moartea nefericită și despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, supranumită Lăzărița, se îmbracă în mireasă. În cântec se spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima și ea n-a vrut. El s-a dus apoi cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze oilor, dar a început să bată vântul, creanga s-a rupt, iar el a căzut și a murit. Cele trei surori ale lui l-au gasit, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce și l-au înmormântat.

Sursa: RTV.net

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button