Societate

Monument din Gorj, năpădit de bălării! FOTO

Buruieni cât cuprinde la Monumentul lui Tudor Vladimirescu! Cu o astfel de imagine sunt întâmpinați turiștii care vizitează obiectivul din Padeș.


Autoritățile par să își amintească doar o dată pe an de importanța istorică a Monumentului Proclamației de la Padeș. Deși a fost reabilitat în urmă cu un an de zile, iar valoarea lucrărilor a depășit un milion de lei, Monumentul dedicat Revoluției de la 1821 a fost lăsat de izbeliște. Câțiva turiști din țară care au ajuns zilele trecute în această zonă s-au plâns de faptul că buruienile sunt la ele acasă în preajma importantului obiectiv.

Se pare că autoritățile curăță zona doar o dată pe an, în preajma datei când sunt organizate manifestările ce au ca scop evocarea personalității eroului Revoluției de la 1821.

Lucrările de construcție ale monumentului au început la data de 25 iunie 1933,  antreprenor al construcției fiind desemnat Carol Umberto. Piesele care se văd acum fixate în corpul monumentului respectiv, chipul Domnului Tudor, sau momentul citirii Proclamației în adunarea de la Padeș, depunerea jurământului boierilor către Tudor, cât și placa textului Proclamației, au fost confecționate la atelierele Școlii de Arte și Meserii București. La înălțarea monumentului de la Padeș, o contribuție substanțială au adus-o cetățenii satului Padeș, care au transportat cu carele cuburile de piatră din locul numit ”Cornul Pietrii”, au adus nisipul și apa pentru construcția monumentului cât și lemne din pădure, pe care le-au fasonat și le-au înălțat ca schele până la înălțimea de 9 metri, pentru a se putea finisa cuburile de piatră în corpul monumentului. Construcția monumentului s-a finalizat în vara anului 1934, moment în care a fost și inaugurat.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button