NewsTrebuie să vezi asta!

Mister din Biblie deslușit cu ajutorul unei semințe vechie de 1.000 de ani

Cercetătorii au avut nevoie de aproape 14 ani pentru a obţine un copac din sămânţa străveche, găsită de arheologi în timpul săpăturilor dintr-o peşteră din deşertul Iudeei, în a doua parte a anilor 1980. Sămânţa a dat viaţă unui specimen de arbore, care a primit numele „Sheba”, ce are în prezent înălţimea de 3 metri.

Oamenii de ştiinţă pot studia în prezent caracteristicile acestui arbore la maturitate şi pot realiza teste chimice, de ADN şi analize de datare cu radiocarbon, dezvăluind noi indicii cu privire la originile sale, conform unui studiu publicat la 10 septembrie în jurnalul Communications Biology.

Sămânţa din care a crescut „Sheba” datează din perioada 993 – 1202 d.Hr., conform studiului. Ea a supravieţuit purtând probabil genele unei populaţii dispărute de arbori din sudul Levantului, regiune ce cuprindea Israelul modern, Palestina şi Iordania, şi este prima astfel de sămânţă găsită în această regiune.

Conform oamenilor de ştiinţă, acest arbore ar putea reprezenta sursa de „tsori”, un extract răşinos biblic cu proprietăţi tămăduitoare, menţionat în Cărţile Geneza şi ale profeţilor Ieremia şi Iezechiel, scrie Agerpres.

„Identitatea acestui ‘tsori’ biblic (tradus în engleză prin ‘balm’ – balsam) este de mult timp subiectul dezbaterilor”, conform studiului. Substanţa este legată de regiunea istorică Galaad, aflată la est de Râul Iordan, între Râul Yarmuk şi ţărmul nordic al Mării Moarte. Acum, după readucerea la viaţă a lui „Sheba”, echipa de cercetători susţine că a desluşit misterul substanţei biblice „tsori”.

Botaniştii au identificat arborele „Sheba” ca aparţinând genului Commiphora, din familia Burseraceae a arborilor din a căror răşină se obţine smirna şi tămâia – familie din care fac parte aproximativ 200 de specii de plante. Arborii Commiphora se găsesc în special în Africa, Madagascar şi Peninsula Arabică. Deocamdată nu este sigur din ce specie face parte „Sheba”, pentru că arborele nu a produs încă flori şi în consecinţă cercetătorii nu pot studia materialul reproductiv produs de acest arbore.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button