News

Medicul Cornoiu Cristina din cadrul SJU Târgu Jiu, material informativ despre gripă!

Material informativ realizat de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie – Cabinet Planificare familială- Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu

Gripa este o boală acută, de obicei autolimitată, determinată de virusurile gripale, caracterizată clinic prin manifestări respiratorii și generale care pot fi uneori severe, iar epidemiologic prin marea contagiozitate, cu apariția de epidemii sau pandemii în sezonul rece.

Gripa este cea mai importantă viroză respiratorie cu caracter epidemic și mortalitate generală crescută, în urma complicațiilor pulmonare, mai frecvente la unele grupuri populaționale (copii, vârstnici, gravide, bolnavi cronici, imunodeprimați).
Virusurile gripale fac parte din genul Influenza virus, familia Orthomyxoviridae, fiind de trei tipuri: A, B și C.

Boala se transmite pe cale directă, prin secrețiile nazale, sau indirectă, prin obiectele contaminate recent. Are o contagiozitate foarte mare, cu o perioadă de incubație de 1-3 zile și evoluție în general autolimitată, de până la o săptămână.

Debutul este acut, cu frison, febră, cefalee, mialgii (dureri musculare), astenie (diminuare patologică a capacității de efort fizic și psihic), adinamie (scăderea generalizată a activității motorii spontane, consecutivă unei senzații de slăbiciune musculară marcată), dar rareori poate exista și debut foarte sever, cu afectare miocardică (miocardită), mai frecvent la adulții tineri. Mortalitatea în aceste forme este mare și rapidă, în câteva zile.

Tabloul clinic se caracterizează prin manifestări generale: febră, frisoane, cefalee, astenie fizică, mialgii, tulburări digestive (disfagie – dificultate la înghițire, greață, vărsături), inconstant manifestări respiratorii de tip catar (creșterea secreției unei mucoase secundar inflamației) nazal și ocular.

Convalescența durează 3-5 zile și se caracterizează prin receptivitate crescută la infecții bacteriene.

Complicațiile gripei pot fi:
• Respiratorii: laringo-traheo-bronșita acută (crup), penumonia acută, exacerbări ale astmului bronșic și BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică), bronșiolita acută, sinuzita.
• Cardiovasculare: miocardita acută.
• Neurologice: encefalită, mielită, polineuropatie, nevrite, sindrom Reye.

Sindromul Reye este o complicație rară a gripei, dar și a altor infecții virale tratate cu aspirină, care apare la copii între 2 și 16 ani, cu mortalitate mare (10-40%). Clinic debutează cu simptome la nivelul căilor respiratorii superioare, greață, vărsături, urmate la scurt timp de tulburări neurologice: alterarea stării de conștiență, convulsii.

Profilaxia și tratamentul gripei

Pacienții cu gripă se izolează la domiciliu, spitalizarea fiind obligatorie la grupele de risc și în cazul formelor complicate.
Tratamentul etiologic constă în administrarea de antivirale, precum amantadina.

Tratamentul formelor necomplicate este simptomatic, iar în cazul suprainfecțiilor bacteriene este recomandată antibioterapia.
Profilaxia gripei se face prin vaccinare sezonieră, administrată după vârsta de 6 luni, în special la persoanele cu risc de a face forme severe și complicații, și extrasezonier, în funcție de contextul epidemiologic.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button