News

Medicii de familie din Gorj, disperați! Guvernul le reduce veniturile cu 50%

Situația incredibilă la început de an 2024. După măsurile fiscale de la finele anului trecut prin care se măresc impozitele la IMM si PFA, care afectează medicii de familie, CNAS a publicat noile valori pentru acest ale punctelor în baza cărora se fac deconturile serviciilor: le-au tăiat cu 30%. Cumulat cu inflația și mărirea impozitelor decisă prin alt act normativ, medicii de familie se văd cu veniturile tăiate la jumătate în acest an.

Medicii de familie din județul Gorj ne-au sesizat apariția deciziei privind valoarea punctelor după care se fac plățile serviciilor prestate de aceștia.

„Colegiul Medicilor Gorj, a luat act cu surprindere de valorile punctelor de capitatie si servicii, pentru anul 2024, puncte în functie de care se stabileste suma reprezentând plata servicilor medicale contractate, furnizate, raportate și validate în medicima primară, precum și de valoarea punctului în functie de care se stabileste plata servicillor în ambulatoriul de specialitate, constatand valori diminuate arbitrar de către CNAS, fără consultarea cabinetelor medicale beneficiare ale acestor plăti.

• Pentru medicina primară valorile sunt: 6,2 lei pentru un punct la stabilirea plătii per serviciu;

7,7 lei pentru un punct la stabilirea platii per capita.

• Pentru ambulatoriul de specialitate valoarea punctul este 3,3 lei

Această scadere a valorii punctului, în cazul furnizării de servicii medicale în medicina primara, corelată cu nivelul inflatiei, alături de obligațile de plată a personalului angajat, dotarea cu medicamente și materiale sanitare a aparatului de urgență de la nivelul cabinetului, datoriile către bugetul consolidat al statului conduce inevitabil spre diminuarea venitului medicului raportat la venitul anului 2023 cu aproximativ 50%.  Diminuare drastică și inexplicabilă a veniturilor medicilor de familie precum și a medicilor specialiști ce-și desfășoară activitatea în ambulatoriul de specialitate, conduce inevitabil la reducerea numărului de medici contractantți de servici medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu implicații negative incalculabile asupra sănătății populației României.

Aceasta fiind situatia, Colegiul Medicilor Gorj solicită instituirea imediată a consultărilor dintre CNAS și organizațiile medicilor, inclusiv a organizațiilor patronale ale medicilor de familie și ale specialiștilor din ambulatoriul de specialitate astfel încât o decizie, pe care o credem pripită și în orce caz neproductivă, să nu producă deteriorarea stării de sănătate a populatiei la un nivel ireparabil”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Colgiul Medicilor Gorj.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button