Medic Cornoiu Cristina de la SJU Tg. Jiu: Temperatura optimă în casă
Material informativ realizat de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie la Cabinetul Planificare familială din Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu
Modificările de temperatură venite o dată cu schimbarea anotimpurilor pot produce un ușor disconfort până în momentul în care organismul se adaptează la acestea. Totodată, atunci când vine vorba despre interiorul locuinței, stabilirea unei temperaturi ambientale potrivite poate reprezenta o adevărată provocare.
Rolul temperaturii ambientale în viața de zi cu zi
Organismul uman are nevoie de o temperatură potrivită pentru a putea funcționa în parametri normali. Deși corpul nostru dispune de mecanisme proprii de autoreglare, acestea nu dau randament în orice condiții sau pe perioade îndelungate.
Temperatura optimă pentru somn
Somnul reprezintă o componentă esențială în viața fiecăruia dintre noi, iar calitatea acestuia ne influențează puternic activitatea și starea zilnică.
Temperatura aerului din dormitor joacă un rol foarte important în calitatea somnului.
Organismul uman își reglează temperatura în funcție de ritmul circadian, iar seara, înainte de a dormi, aceasta scade ușor. Acesta este, practic, semnalul că procesele nocturne ale corpului sunt gata să înceapă. Din acest motiv, este recomandat ca temperatura ambientală din camera în care dormi să fie puțin mai scăzută decât în cele unde îți petreci timpul ziua.
Mai precis, o temperatură încadrată între 16 și 22 grade Celsius este considerată optimă pe perioada somnului.
Temperatura în casă iarna și vara
Probabil, cea mai frecventă dilemă pe care o au multe persoane este legată de temperatura optimă în casă în raport cu anotimpurile. În perioadele de tranziție, aceste neclarități sunt mai pronunțate, întrucât organismului îi trebuie puțin timp să se acomodeze la noul anotimp.
Este adevărat și că fiecare persoană are propriul interval termic în care se simte confortabil, iar acest aspect poate să varieze destul de mult de la o persoană la alta. Cu toate acestea, s-a dovedit că este important să eviți diferențele foarte mari de temperatură dintre mediul exterior și cel interior.
Astfel, pe timpul iernii, temperatura optimă în casă este de 20-22 grade Celsius, în timp ce vara este indicat sa menții o temperatură ambientală de aproximativ 23-25 grade Celsius.
Sfatul referitor la menținerea unor diferențe de temperatură cât mai mici între exterior și interior este valabil și atunci când folosești funcția de încălzire sau aerul condiționat în autoturism. Există un motiv întemeiat pentru care este necesar să acorzi atenție acestui aspect, și anume că organismul nu trebuie supus unui șoc termic puternic o dată cu trecerea în afara mașinii, întrucât acesta poate provoca neplăceri, inclusiv pusee de hipertensiune sau hipotensiune arterială, epistaxis (sângerări nazale) sau stare de leșin.
Temperatura optimă în casă pentru copii și sugari
Mulți părinți sunt tentați să programeze o temperatură mai ridicată în casă, o dată ce apare un copil în viața lor, de teamă ca acesta să nu se îmbolnăvească. Este adevărat, cei mici nu-și pot exprima nemulțumirile la fel ca adulții și nici nu știu ce să facă atunci când simt că le este prea frig sau prea cald. Cu toate acestea, temperatura optimă în casă pentru un copil este aproximativ aceeași ca pentru adulți, aspect la care contribuie foarte mult și vestimentația. Este important, totuși, să se evite variațiile de temperatură în timpul zilei sau pe perioada somnului, întrucât mecanismele de termoreglare ale copiilor nu sunt pe deplin dezvoltate, astfel, diferențele de temperatură le pot provoca disconfort.
Cum păstrezi o temperatură constantă în casă
Temperatura și umiditatea sunt doi factori decisivi, mai ales atunci când petreci foarte mult timp din zi într-un singur loc. Atunci când temperatura este crescută, aerul tinde să fie mai uscat, umiditatea acestuia fiind tot mai mică, aceasta se întâmplă mai ales atunci când încăperea este încălzită cu ajutorul radiatoarelor, fie ele electrice sau conectate la centrala termică.
De asemenea, atunci când se utilizează sisteme de răcire, precum aparatul de aer condiționat, aerul poate fi mai uscat decât în mod normal. Aerul prea uscat poate conduce la uscăciunea căilor respiratorii și la deshidratarea pielii, în timp ce umiditatea prea ridicată poate favoriza dezvoltarea agenților patogeni (în special bacterii) și a mucegaiului.
Pentru a monitoriza cu atenție temperatura camerei și gradul de umiditate este util să instalezi un termohigrometru în fiecare încăpere în care petreci mult timp, acesta înregistrând atât temperatura ambientală, cât și umiditatea, ale cărei valori normale sunt cuprinse între 30% și 60%. În cazul în care constați că umiditatea din încăpere nu se încadrează în limitele corespunzătoare, o poți corecta cu un umidificator (atunci când aerul este prea uscat), ori, la polul opus, folosind un dezumidificator.
În ceea ce privește menținerea unei temperaturi ambientale constante, este indicat să folosești un termostat, pe care să îl conectezi la centrala termică sau la sistemul de răcire.
În acest fel, variațiile de temperatură vor fi aproape insesizabile, iar confortul termic va fi cu mult îmbunătățit.
Temperatura ne influențează pe toți, într-o măsură mai mare decât am crede, întrucât gradele din termometru contează atât pentru confortul fizic și pentru o bună desfășurare a activităților, cât și pentru un somn odihnitor. Este dificil de menționat care este temperatura normală, în fiecare situație, deoarece aici intervin și preferințele proprii ale fiecăruia dintre noi.
Cu toate acestea, dacă este menținut un interval mediu de temperatură în casă ori la locul de muncă, ne putem vedea liniștiți de viața de zi cu zi.