News

Măsurile disperate la care au recurs românii cu credite la bănci

Peste 50.000 de români au decis să-și refinanțeze în 2022 creditele pe care le aveau, crezând că vor obține condiții mai bune.

În speranța că vor avea parte de condiții mai bune, românii au decis să își refinanțeze creditele, pentru a avea dobânzi fixe pentru o perioadă de timp, cu scopul de a se pune la adăpost de fluctuațiile cauzate de ROBOR, fie refinanțări  sau mutarea creditelor la alte bănci. Însă, aceste decizii au venit și cu alte costuri.

Indicele ROBOR era în data de 18 octombrie 2022 de 2,2%, iar în prezent a ajuns la 8,17%. De asemenea, în luna august indicele ROBOR a avut o valoare foarte ridicată, pe 9 august ajungând la 8,14% însă de atunci a fost în scădere până în prezent când Banca Naționala a României a anunțat majorarea dobânzii cheie cu încă 0,75pp.

Un număr de 26.177 de persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC din contractele de credit în primele opt luni ale anului, în cadrul băncilor la care au contractat inițial împrumutul.

Trecerea de la indicele ROBOR la IRCC în contractele în lei vechi se realizează cu acordul ambelor părți, iar dacă aceasta se realizează este ireversibilă. Alți 1.421 de români au solicitat schimbarea indicelui ROBOR cu dobânda fixă în primele opt luni ale anului.

54.024 de clienți au optat pentru refinanțarea creditului la altă bancă. Cea mai sigură variantă pentru românii care au credite este trecerea la dobânda fixă, însă dacă aceasta se face la bancă se va plăti o sumă de aproximativ 3.000 de lei. Dobânda fixă pentru 5 ani este de 7% la care nu se adaugă și marja băncii iar după această perioadă se revine la indici variabili, de exemplu IRCC.

 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button