News

Măsuri ale IPJ Gorj în noul an școlar în toate cele 432 unitați de învățământ din județ

Măsurile întreprinse la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj în contextul debutului noului an școlar 2024-2025

I. ASPECTE GENERALE

În anul școlar 2024-2025, activitățile din domeniul siguranței școlare vor avea drept reper de bază măsurile dispuse în Planului Național de Combatere a Violenței Școlare aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1065/2024, al cărui obiectiv este asigurarea unui mediu sigur, primitor și de susținere pentru elevi, profesori și părinți la nivelul unităților de învățământ preuniversitar. În conformitate cu prevederile acestui plan, la nivel județean a fost elaborat sistemul cadru de asigurare a protecției unităților de învățământ preuniversitar, a siguranței elevilor și a personalului didactic, respectiv Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, urmând a fi pus în aplicare după semnarea acestuia de către toate instituțiile cu atribuții.
În anul şcolar 2024-2025, la nivelul județului Gorj vor funcționa 432 unitați de învățământ preuniversitar , din care 129 în mediul urban și 303 în mediul rural. Dintre acestea, 423 unități de învățământ se regăsesc în sistemul de învățământ de stat și 9 în cel privat, 121 fiind cu personalitate juridică, iar 311 fără personalitate juridică.
Situația după tipul unităților de învățământ din mediul urban, respectiv rural, este următoarea:
o 226 creșe și grădinițe (65 urban /161 rural);
o 158 școli primare /gimnaziale (26 urban /132 rural);
o 34 licee, colegii (24 urban /10 rural)
o 14 alte unităţi în mediul urban care fac parte din reţeaua şcolară: cluburi ale elevilor și copiilor (5), școli postliceale (4), Palatul Copiilor (1), Clubul Școlar Sportiv (1), Centrul Județean de Excelență Gorj (1), respectiv 2 structuri sportive cu sediul în incinta Liceului cu Program Sportiv Târgu-Jiu și Colegiului ,,Mihai Viteazul” Bumbești Jiu.

II. ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE PENTRU MENŢINEREA CLIMATULUI DE SIGURANŢĂ ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVARSITAR ȘI ÎN ZONELE ADIACENTE ACESTORA ÎN CONTEXTUL ÎNCEPERII NOULUI AN ȘCOLAR

Inspectoratul de Poliție Județean Gorj, prin structurile sale de siguranță școlară, rutieră și ordine publică a efectuat multiple activități specifice debutului de an școlar, astfel încât procesul instructiv-educativ din unităţile de învăţământ preuniversitar să se desfăşoare într-un mediu sigur pentru elevi şi cadre didactice, după cum urmează:
 Au fost organizate ședințe comune cu instituțiile implicate în aplicarea
măsurilor pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic (Inspectoratul de Jandarmi Județean Gorj și Poliția Locală), ocazie cu care s-a stabilit responsabilitatea pentru menținerea ordinii publice în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar de către instituțiile de ordine publică. Astfel, în anul școlar 2024-2025 poliția are în responsabilitate 333 din numărul total al unităților de învățământ preuniversitar, jandarmeria 29, iar poliția locală 70.

 Au fost efectuate verificări privind amplasarea corespunzătoare a mijloacelor
de semnalizare rutieră în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii și a trecerilor pentru pietoni, aflate în apropierea unităților de învățământ preuniversitar, iar acolo unde au fost constatate disfuncționalități, a fost notificat administratorul drumului pentru remedierea acestora.

 Au fost desfășurate activități de inventariere a autovehiculelor destinate
transportului de elevi și întreprinse măsuri pentru verificarea acestora cu privire la starea de funcționare și valabilitatea documentelor, astfel încât să transporte elevii în condiții de siguranță. În acest context, la nivelul județului Gorj au fost verificate 127 de microbuze destinate transportului elevilor. Activitățile au fost completate și de instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic.

 Prin planul de acțiune întocmit la nivelul I.P.J. Gorj s-a dispus efectuarea de
controale pe linia respectării Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și ale H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003, la toate unitățile de învățământ preuniversitar. Verificările au vizat efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică, implementarea cerințelor minimale de securitate (sistem de supraveghere video, sistem de detecție a efracției și control acces prin personal sau echipament), precum și remedierea deficiențelor constatate în termenele stabilite cu ocazia verificărilor anterioare.

 În perioada 30.08-03.09.2024 au avut loc întâlniri de lucru cu structurile responsabile în domeniul siguranței școlare, la care au participat reprezentanți din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Agenției Naționale Antidrog-Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Gorj, Biroului Siguranța Școlară și Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității în vederea inițierii de activități comune pe perioada anului școlar 2024 – 2025, având ca scop creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, cu accent pe linia prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri.
 În ceea ce privește activitățile prilejuite de festivitățile de deschidere a noului
an școlar, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj a fost întocmit un plan de acțiune pentru menţinerea şi asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în data de 09.09.2024. Prima zi de școală a fost pregătită, atât din punct de vedere al activităților de reprezentare, cât și din cel al menținerii ordinii publice în zona unităților de învățământ preuniversitar. Astfel, în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar din județul Gorj au acționat peste 200 de polițiști și jandarmi, aceștia fiind sprijiniți și de către 45 de polițiști locali. Totodată, dispozitivul de poliție rutieră a fost prezent în proximitatea unităților de învățământ și pe principalele artere rutiere din județul Gorj, pentru asigurarea fluenței traficului rutier și evitarea creării unor zone aglomerate.

III. OBIECTIVE ŞI PRIORITĂȚI PENTRU ANUL ȘCOLAR 2024-2025

În vederea prevenirii fenomenului infracțional și asigurarea unui climat optim
de siguranță publică pe toată durata noului an școlar 2024-2025 vor fi avute în vedere următoarele măsuri:

 Asigurarea unei prezenţe active în incinta, respectiv în zona adiacentă instituţiilor
de învăţământ preuniversitar de la nivelul judeţului Gorj a lucrătorilor de poliţie conform competenţelor stabilite prin Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, aprobat de Instituția Prefectului-Județul Gorj.

 Desfășurarea activităților prevăzute în Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru
siguranța școlară și adaptarea prevederilor acestuia la particularitățile și specificul local (PLCA), astfel încât să vizeze problemele și nevoile concrete identificate la nivelul fiecărei unități de învățământ.

 Constituirea dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică în raport de evoluția
situației operative în vederea creşterii eficienţei acestora în planul prevenirii şi combaterii faptelor antisociale în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.

 Includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare auto,
ca punct obligatoriu de staționare, în special pe timpul sosirii/plecării elevilor la/de la cursuri.

 Organizarea de acțiuni de verificare a autovehiculelor destinate efectuării
transportului școlar, atât în traffic, cât și în punctele de îmbarcare/debarcare elevi, în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră și de prevenire a transportului turier de persoane și a altor activități conexe, fără îndeplinirea condițiilor legale.

 Intensificarea activităţilor de pregătire antiinfracţională şi antivictimală a elevilor
în colaborare cu factorii responsabili din cadrul unităților de învățământ, cu persoanele care asigură paza în aceste unităţi, cu asociațiile de părinți, tematica abordată vizând elemente asociate comportamentelor antisociale care afectează securitatea elevilor şi a cadrelor didactice: violenţa și bullying-ul în şcoli, consumul de droguri, infracţiunile contra patrimoniului etc.

 Implementarea de proiecte/campanii de prevenire elaborate la nivel central sau
local, în mediul şcolar şi comunitar, cu accent pe tineri, categorie vulnerabilă predispusă la violență, respectiv consumul de droguri sau alte substanţe interzise; în acest sens, la nivel național a fost deja demarată o campanie ce va fi implementată și la nivelul județului nostru. Campania se numește ,,TĂCEREA E TOT VIOLENȚĂ. VOCEA TA E SOLUȚIA” și are scopul de a crește gradul de conștientizare a părinților, cadrelor didactice, elevilor, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri. Totodată activitățile din campanie subliniază importanța, mecanismul și beneficiile semnalării/sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ.

 Menținerea nivelului ridicat de acțiune în cadrul activităților de control sistematic și prezența activă, în mediile și locurile din apropierea unităților de învățământ, în vederea prevenirii fenomenului de absenteism școlar, a traficului și consumului de substanțe interzise, respectiv deținerii de obiecte interzise.

 Intensificarea activităților de cunoaștere a situației operative de la nivelul unităților de învățământ, prin colectarea datelor și informațiilor cu ocazia desfășurării activităților în incinta acestora, cât și în cadrul întâlnirilor periodice între reprezentantul unității de învățământ și polițistul de siguranță școlară/polițistul de proximitate, stabilindu-se astfel problemele specifice școlii și elevii identificați în situații de risc/vulnerabili;

 Monitorizarea modului de implementare a măsurilor stabilite pentru remedierea
deficiențelor constatate, ca urmare a desfășurării Planul de acțiune privind verificarea tuturor unităților de învățământ preuniversitar pe linia respectării prevederilor Legii nr. 333/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare şi H.G. nr. 301/2012, cu modificările și completările ulterioare.

 Informarea autorităților și instituțiilor publice cu atribuții conform Legii nr. 35/2007 privind siguranța în unitățile de învățământ referitor la problemele și deficiențele constatate în urma activităților specifice desfășurate pe linia respectării prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, în vederea remedierii acestora.

Începând din acest an școlar a fost operaționalizat canalul de informare www.sigurantascolara.ro, în care vor fi prezentate informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranța școlară, campanii/programe/proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ și lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ, precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.

Noi, polițiștii, vă dorim un an școlar cu realizări, în siguranță!

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button