Mănăstirea de lângă Gorj unde se spune că se odihnesc îngerii
Mănăstirea Cozia este cel mai vizitat complex monahal medieval din țară.
Situat în orașul Călimănești, pe malul râului Olt, ansamblul arhitectural este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare, conform wikipedia.org.
A fost construită între anii 1387-1391, de către domnitorul Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era „sfetnicul lui Mircea întru cele dumnezeiești”. Biserica mare, închinată Sfintei Treimi, a fost sfințită în ziua de 18 mai 1388.
Locașul de cult este, potrivit statisticilor, cel mai vizitat din țară. Vara, aici este un adevărat pelerinaj. Turiști, oameni aflați la tratament sau oameni ce tranzitează zona cu diferite interese, zăbovesc, preț de câteva zeci de minute, pentru a ridica rugăciuni și pentru a contempa această bijuterie arhitectonică moștenită prin secole, aproape neatinsă.
Locul ar fi protejat de îngeri, iar zona a devenit tot mai populară în rândul celor care vor își îndeplinească cu ardoare unele dorințe, asta pentru că așa în acest loc, orice vis se poate îndeplini, conform legendelor.
Mănăstirea are hramul Adormirii Maicii Domnului și este considerată una dintre cele mai importante lăcășuri din cult din România, datorită poveștilor.
Cu toate că oamenii ajung destul de greu, având în vedere că mănăstirea este situată la 1.700 de metri altitudine, iar uneori, există și un strat de zăpadă, inclusiv și vara.