Theodor Vasilescu a fost coregraf independent, profesor de dans românesc şi de caracter, cercetător de folclor şi de dans tradiţional. S-a născut la Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud la 28 octombrie 1932, iar astăzi a încetat din viață la 91 de ani.
Aria sa de activitate cuprinde realizarea de coregrafii şi spectacole din folclorul autohton, sau al altor etnii, la ansambluri din România sau din alte ţări. O parte importantă a activităţilor sale este predarea dansurilor româneşti la cursuri şi workshopuri sau clase de măiestrie şi perfecţionare organizate de grupuri şi societăţi de dansuri internaţionale din România şi din alte ţări / continente, sau de academii de dans din ţară şi din străinătate.
În Romania, cele mai cunoscute ansambluri profesioniste de folclor ca „Junii Sibiului”, „Doina Gorjului”, „Baladele Deltei”, „Mureşul”, „Transilvania” şi alte numeroase ansambluri folclorice de amatori au în repertoriul curent spectacole şi coregrafii ale lui Theodor Vasilescu.
A fost coregraful şi a condus secţia coregrafică a renumitului Ansamblu Artistic Profesionist „Rapsodia Română”. El a fost şi coregraful şi a condus timp de 43 de ani secţia de dans a Ansamblului Folcloric „Cununa Carpaţilor” din Bucureşti.
„Un text care nu ar fi trebuit încă scris, o postare în care împărtășim azi o veste de profundă întristare – Theodor Vasilescu, maestrul dansului care a bucurat sufletele noastre, a părăsit această lume. A plecat către lumea necunoscută, lăsând în urmă o amprentă de pasiune și frumusețe care nu va fi niciodată ștearsă.
A fost mult mai mult decât un coregraf iscusit – el a fost un prieten, un învățător și o sursă inepuizabilă de inspirație pentru fiecare dintre noi, cel mai mare coregraf român în viață.
Drum lin către cer, Maestre.
Dumnezeu să vă așeze în ceata drepților”, a transmis Andreea David, Consultant artistic la Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu.
„Am aflat astăzi cu mare tristețe că a trecut în neființă maestrul Theodor Vasilescu , artist emerit , coregraf de talie mondială. Mentor al meu și al multor , foarte multor colegi de breaslă , coregraful , pedagogul , omul de o aleasă noblețe, mi-a fost alături în devenirea mea profesională , dar și în multe proiecte realizate pe parcursul carierei mele. Rămâne în urma domniei-sale o importantă zestre coregrafică , dar și un gol imens în sufletele noastre.
Dumnezeu să-l odihnească și el să ne vegheze mai departe de acolo , din ceruri !
Rămas bun , iubite maestre”, a transmis un apropiat al maestrului.