M.A.I. e „la cuțite” cu un cunoscut gorjean
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reacționează la afirmațiile reprezentanților Autorității Electorale permanente (AEP), respectiv a președintelui Toni Greblă, originar din Gorj, cu privire la afișele candidatului Călin Georgescu.
Având în vedere informațiile transmise în spațiul public de către Președintele Autorității Electorale Permanente, Direcția Informare și Relații Publice este abilitată să facă următoarele precizări:
„Potrivit legislației în vigoare, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), precum și alte instituții, au atribuții strict delimitate în acest domeniu, pe diferite paliere de competențe, rolul esențial în organizarea și desfășurarea procesului electoral revine Autorității Electorale Permanente (AEP), inclusiv cu privire la analiza legalității finanțării campaniei electorale.
Ca urmare a celor 3 solicitări ale AEP, referitoare la afișele electorale ale unui anumit candidat, adresate Inspectoratelor de Poliție Județene Caraș-Severin, Cluj și Vrancea, polițiștii au efectuat verificări în limita cadrului legal și au aplicat, după caz, măsuri sancționatorii, AEP fiind informată cu privire la toate demersurile inițiate și/sau realizate.
Afișajul neconform și verificarea modului în care își finanțează candidații campania electorală sunt capitole distincte în legislație, iar personalul cu atribuții de control din cadrul AEP are obligația legală să valideze cheltuielile electorale efectuate de către candidați și partide politice, în timpul campaniei electorale, în limita plafoanelor prevăzute de lege și a prevederilor legale.
Totodată, dorim să vă informăm că Inspectoratul General al Poliției Române a deschis, din oficiu, sub îndrumarea unității de parchet competente, un dosar penal privind finanțarea campaniei unui candidat.
În cadrul acestui dosar penal au fost solicitate date și informații inclusiv de la AEP.
Activitatea de urmărire penală a poliției judiciare are caracter nepublic și se desfășoară sub autoritatea unităților de parchet competente, șefii ierarhici ai polițiștilor neavând competență în a da dispoziții privind efectuarea actelor de urmărire penală.
Readucem în atenție faptul că, premergător procesului electoral, conducerea MAI a solicitat public întregului personal să își desfășoare activitatea cu profesionalism, imparțialitate, echidistanță și neutralitate politică.
În încheiere, ne exprimăm încrederea că la alegerile care vor fi organizate în acest an și, în general, la viitoarele tururi de scrutin, întreg personalul implicat în organizarea procesului electoral, indiferent de instituția din care face parte și funcția deținută, va rămâne echidistant și imparțial”.
Șeful AEP, Toni Greblă a fost întrebat în legătură cu declarațiile de zero cheltuieli ale campaniei lui Călin Georgescu, dacă nu i s-au părut suspecte. Greblă a spus că a cerut explicații polițiilor județene pentru afișele neinscripționate și n-a primit niciun răspuns.
„După o săptămână de la data începerii campaniei electorale, când candidații au obligația, ca odată ce au obținut un venit, în contul de campanie electorală, sau au făcut o achiziție, o plată, trebuie să transmită documentele la AEP.
După o săptămână, am avut surpriza ca în contul de campanie al candidatului pe care l-ați pronunțat dvs, AEP a pus un prim material pe site în care am trecut veniturile și cheltuielile tuturor competitorilor, iar în cazul acestui acestuia apăreau 0 venituri, 0 cheltuieli, această cifră s-a menținut până la sfârșitul campaniei electorale.
Iar după 15 zile de la primul tur, mandatarul financiar a depus un raport financiar, cum îl obligă legea, în care a declarat 0 venituri, 0 cheltuieli.
În această situație, în varianta în care, am primit 10-15 sesizări, în legătură cu faptul că, în județe, există afișe ale candidatului (n.r. Călin Georgescu), unele având înregistrat codul de mandatar financiar, altele fără.
Pe unul l-am luat în analiză, iar pe cele care nu erau inscripționate, am solicitat poliției județene din județele respective, să identifice imprimeria, tipografia, unde acestea au fost realizate, să ne comunice cine le-a comandat, pentru a putea face o legătură între materialele respective și candidatul problemă. Până în prezent niciuna dintre acestea nu ne-au răspuns. Sunt 4 sau 5 județe”, a spus Greblă pentru B1 TV.