Societate

Lider din CE Oltenia: Bolile profesionale domină la mineri și energeticieni

Președintele Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, afirmă că bolile profesionale “domină“ la minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Decesul a încă unui mâner la locul de muncă, la vârsta de 51 de ani, a redeschis discuția condițiilor de lucru din Complexul Energetic Oltenia.

Lui Gheorghe Bilan, angajat la UMC Rovinari, i-a venit rău, după ce a ieșit de la schimbul doi, și a căzut pe scările de la vestiar.

A făcut infarct, fiind cunoscut cu probleme medicale. Președintele Federației Naționale a Muncii amintește că acesta a fost motivul pentru care o mână de angajați ai Complexului Energetic Oltenia au ieșit în stradă, în anul 2021, pentru a le cere guvernanților să dea o lege de recunoaștere a condițiilor dificile de muncă din minerit și energie.

Constantin Crețan spune că numai în timpul protestelor, care au durat doi ani, 74 de angajați CEO au murit înainte să iasă la pensie.

“Bolile profesionale domină la mineri și energeticieni. Stresul, condițiile grele de muncă. Sunt mari probleme în minerit și energie. Cât am stat noi în Piața Prefecturii, doi ani de zile, 74 de mineri și-au pierdut viața. Trebuiau să fie de drept la pensie și nu au mai apucat pensia, fie pentru că le-au fost suspendate dosarele, fie că le-au fost respinse de către funcționarii Casei de Pensii. Asta este situația. Cu părere de rău, avem prea multe victime în minerit și energie, unde se lucrează în condiții deosebit de periculoase, condiții foarte grele de muncă. Majoritatea minerilor au probleme grave de sănătate.

Tocmai de accea am și cerut ieșirea la pensie la 52 de ani, respectiv 45 de ani pentru cei de la subteran, cei din Valea Jiului. Cu părere de rău, condițiile de muncă sunt din ce în ce mai grele. Se cunoaște acest lucru și la nivel național. Am avut acel accident de muncă nenorocit la Mătăsari, după aceea, am avut accidentele de la Roșia pentru care e culpabilă conducerea, dar niciodată, cu părere de rău, vinovații nu se găsesc. De fiecare dată găsesc vinovat salariatul, atunci când are loc un accident de muncă”, a precizat liderul FNM.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button