News

Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă

După scumpirile serioase din ultimii ani, prețurile materialelor de construcții încep să se potolească.

În unele cazuri sunt chiar ieftiniri de până la 20%, față de anul trecut dacă vorbim, de exemplu de finisaje sau materiale de termoizolații, spun cei din domeniu.

Producătorii au mai lăsat din preț, pentru că cererea din partea dezvoltatorilor imobiliari a scăzut, dar ajută și o ofertă mai bogată, prin deschiderea unor noi fabrici în țară.

În Berca, județul Buzău, a fost tăiată panglica cu ocazia redeschiderii unei fabrici de cărămida, veche de decenii.

Clădirea a fost modernizată de un producător străin de materiale de construcții și dotată cu tehnologii de ultimă generație. Vorbim despre o investiție de 25 de milioane de euro.

Solveig Menard, reprezentant firmă materiale de construcții: „Producția este concentrată pe piața românească. Producem local, folosim resurse locale, creăm locuri de muncă pentru localnici. Pentru că avem capacitate importantă de producție aici, de asemenea exportăm, în special în Bulgaria”.

Astfel de investiții, râspândite în diferite zone ale țării ajută la scăderea prețurilor pe plan local, pentru că scad și costurile cu transportul, fiind vorba despre materiale grele și costisitor de livrat. Deja se simte o potolire a prețurilor, spun specialiștii, după creșterile din ultimii ani de până 50%, care au dus și la scumpirea locuințelor. Acum, cererea scade.

Sorin Cristea, reprezentant firmă imobiliare: „Și la noi în imobiliare volumele au scăzut, e un recul. La cărămidă a fost chiar o scădere dramatică, anumiți producători pentru că aveau stocuri foarte mari au anunțat discount-uri masive în primul trimestru, dar piața s-a reglat”.

Tocmai pentru a încuraja astfel de investiții locale, statul oferă sprijin financiar pentru companiile din domeniu.

Ștefan-Radu Oprea, ministrul economiei: „Pentru toate companiile care operează în domeniul materialelor de construcții este o schemă multianuală, 600 de miloaone de euro 4 ani de zile, au fost depuse peste 90 de proiecte”.

Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor europene: „Vrem să vedem cum să suplimentăm această finanțare, inclusiv din fonduri europene”.

Potrivit INS, în cazul unor materiale de construcții, producția a fost în scădere anul trecut, în România. Este vorba despre prefabricate din beton, materiale de zidărie sau țigle.

 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button