Incertitudine legată de viitorul CE Oltenia. “Sperăm să primim un răspuns clar, odată cu vizita premierului”
Primarul Târgu-Jiului, Marcel Romanescu, așteaptă ca premierul Ciucă să vină la Gorj să spună ce intenții are guvernul cu Complexul Energetic Oltenia.
Marcel Romanescu speră ca guvernanții să renegocieze la Bruxelles termenele de închidere a mineritului. Primarul Târgu-Jiului speră ca premierul Nicolae Ciucă să spună clar, după Paște, când va veni la Gorj, ce se va întâmpla în următorii ani cu Complexul Energetic Oltenia. “Trecem printr-o perioadă în care mulți dintre noi, cei care suntem în funcții alese sau numite, nu înțelegem foarte bine ce se va întâmpla cu CEO. Pentru mine e o întrebare și nu am primit, până în momentul acesta, un răspuns. Fiecare își dă cu părerea și venim cu propuneri dacă mai putem salva ceva, dacă se mai pot renegocia aceste condiții impuse pentru primirea alocărilor pe PNRR. Sperăm că odată cu vizita domnului prim-ministru putem să primim un răspuns clar. Rămânem pe condițiile negociate, putem să mai facem ceva. Eu sunt între ciocan și nicovală. Pe de-o parte, suntem beneficiarii a 76 de milioane de euro pe proiectele de finanțare pe PNRR. Pe de altă parte, una dintre aceste condiții, lăsând la o parte pensiile speciale sau reorganizarea în sistemul bugetar, ne privește în mod direct, inclusiv pe mine. Îmi dau seama ce ar însemna municipiul Târgu-Jiu fără CEO. Dar contractele deja le-am semnat și, din punctul meu de vedere, singura variantă este ca toți decidenții de la nivelul județului Gorj, împreună cu prim-ministrul României, să facă front comun și să găsească cea mai bună soluție de renegociere ca acest termen de 2026, 2027, 2032 să poată fi cumva prelungit. Pentru că vedem că în Germania, Polonia se poate și în alte state europene, chiar dacă nu sunt membre UE”, spune Marcel Romanescu.
Amenință guvernul cu judecata.
Marcel Romanescu speră ca România să nu piardă fondurile alocate prin PNRR din cauză că nu va îndeplini jaloanele impuse de Uniunea Europeană. Una din condițiile pentru alocarea banilor este închiderea mineritului. Edilul Târgu-Jiului amenință că va da în judecată guvernul, dacă nu va putea demara proiectele pentru care a semnat contracte. “Pe de altă parte, atunci când am semnat acele contracte cu Ministerul Dezvoltării, nici nu voi putea renunța la licitațiile și la lucrările pe care le-am angajat. Există un risc ca să nu primim acele tranșe la momentul potrivit. Noi, în perioada următoare, intrăm în procedură de licitații pentru execuția acelor lucrări pe care le-am contractat, iar firmele respective, ulterior, se vor îndrepta împotriva noastră. E clar că în momentul în care vom ajunge să ne judecăm pe lipsa de finanțare vom atrage și răspunderea guvernului, indiferent cine ar fi el, pentru că nu ne-am angajat noi, ca autoritate publică locală, că din bugetul local punem la dispoziție cele 76 de milioane de euro. Am semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării, iar ulterior noi am făcut pași, pentru că pe PNRR lucrurile se derulează foarte rapid. Nu mă așteptam să evolueze atât de rapid. De la momentul semnării acelor contracte avem termene ferme. Toate proiectele pe care le-am angajat pe PNRR ar trebui să intre în derulare și în execuție începând cu 2023”, a conchis edilul.