Societate

Fostul director al Carierei Rosiuța face dezvăluiri despre presiunile la care a fost supus! Rabele ruginite, trase pe dreapta, plătite gras și în 2006 și acum

Mircea Mezinca a fost unul dintre directorii cunoscuți din mineritul gorjean. A ocupat poziții importante de conducere și a fost, cu 17 ani in urmă, și șef al Carierei Rosiuța. Aflat la pensie, fostul director povestește că neregulile crase din ultimii ani din minerit nu s-au schimbat deloc. În cariere se lucrează cu aceleași rabe ruginite, cu utilaje închiriate care stau dar care sunt plătite, cu firme cu mare trecere care presează șefii din minerit să închidă ochii și să accepte orice rablă și cu tragedii.

„Am văzut atâtea postări vizavi de tragicul eveniment de Jilț Sud. Se tot caută vinovați și măsuri. Nici o măsură nu va readuce la viață și nu va reîntregii familiile devastate. În martie 2006 am fost numit Șef de carieră la Roșiuța. Ce am găsit acolo întrece orice închipuire, eu fiind produsul Carierei Lupoaia. Muncitorii nu puteau accede la locul de muncă decât pe benzile transportoare sau pe poteca vulpiei. Halda Rogoze era în alunecare ca și alte circuite de benzi. Am găsit în zona Dispeceratului 6 mașini Raba cu benă ruginită. Am întrebat ce sunt cu ele și mi sa spus că au contract. Am chemat la mine reprezentanții firmei și le am spus sa le retragă la garaj pentru revizie. Mi s-a spus că au contract și trebuie respectat. Menționez că erau în jur de 40 de utilaje terasiere dar nu se vedea nici o urmă de activitate”, a explicat Mezinca.
Acesta a povestit apoi că firmei cu Rabele i-a propus să le încarce cu nisip și să facă o cursă până sus în dealul Bujorescu. ,,Afaceriștii, în același timp au fost asigurați, că își vor face numărul de ore din contract. Bineînțeles că au realizat că nu au altă soluție. Discuțiile cu sindicatele au fost de genul că au o mare vinovăție față de situația de fapt. Nu vă voi detalia presiunile la care am fost supus să fac schimbări în conducerea sectoarelor, răspunsul meu fiind invariabil același. Daca constat că nu trag la același plug voi lua masuri. A fost prima dată când Cariera Roșiuța a produs peste două milioane tone de cărbune și muncitorii puteau merge la locul de muncă în pantofi. Nu îmi arog meritul numai mie ci colectivului acestei Cariere, cu muncitori de excepție. Ca și concluzie: Dacă vrei performanță asigură condiții, acest lucru este apanajul atât al administrației cât și al sindicatelor. Cei care mai sunt din perioada pot afirma sau infirma”, a conchis fostul director, arătând că neregulile de atunci sunt mai grave și în prezent, asta deoarece șefii carierelor au devenit și mai obedienți în fața privaților care fac legea în CEO, în detrimentul minerilor.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button