Societate

Fost secretar de stat, despre conservarea grupurilor pe cărbune: Nu există această noțiune în energie

Fostul secretar de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan, spune că în domeniul energetic nu există noțiunea de conservare în cazul unor capacități de producție.

Guvernanții au aprobat, în 2022, Legea decarbonizării. Actul normativ care, iniţial, prevedea ca grupurile termocentralelor pe cărbune să fie băgate în “rezervă tehnică” a fost modificat. În forma finală s-a votat ca grupurile să fie băgate în “conservare”. Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan, afirmă că un grup în conservare este, de fapt, un grup oprit. „Tot balansul care s-a făcut cu rezerva tehnică, conservare, lucruri cu totul și cu totul nesănătoase. Nu există noțiunea de conservare în energie. Numai cine nu a lucrat și nu vine dintr-o experiență vastă, poate să afirme și să promoveze un astfel de cuvânt. Conservarea este imposibilă la anumite tipuri de agregate. Indiferent cât azot sau cu ce metodă conservi, tot există zone unde condensul rămâne și acolo apare eroziunea. Deci, nu putem vorbi de o conservare a grupurilor. Grupurile, la un anumit interval, de aia sunt făcute, în special grupurile termo, ele în cartea tehnică, trebuiesc oprite la un interval pe an, de maxim 2, 3 opriri, una planificată, câteva accidentală și revizii periodice, în rest, trebuie să funcționeze. Deci, depășim. Termenul conservare înseamnă că dacă l-ai ținut un an, poți să te gândești la el că îl tragi pe dreapta”, a declarat Doru Vișan.

Ajutorul de restructurare, mărul otrăvit.

Doru Vișan afirmă că acordarea ajutorului de stat pentru CE Oltenia pentru achiziționarea certificatelor de dioxid de carbon a fost un “măr otrăvit”, pentru că România și-a asumat, în schimb, în fața forurilor europene un plan de închidere a mineritului. „Am greșit, în primul rând, cu mărul otrăvit, ajutorul primit de CEO. Când l-am luat, noi știam foarte bine, eram conștienți cu toții că nu putem să-l returnăm. Legislația europeană este extraordinar de precisă și de seacă în acest capitol. Îl returnezi într-un interval de timp pe care ți l-ai stabilit, faci un plan de organizare-restructurare, care e greu de negociat sau direct intri în procedura de insolvență. Este o componentă de decarbonare asumată de fiecare stat și acolo e o componentă financiară care are un impact major asupra întregii economii. Deocamdată, la noi, problema nu e în zona negocierii cu Comisia Europeană”, a conchis fostul secretar de stat.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button