Fost instructor planorist la Târgu Jiu, sărbătorit de MApN la împlinirea vârstei de 102 ani
Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a sărbătorit ieri pe Mihai Adăscăliței, veteran de război, la împlinirea vârstei de 102 ani.
„𝘋𝘢𝘤ă 𝘢𝘮 𝘢𝘫𝘶𝘯𝘴 𝘱â𝘯ă 𝘭𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘢𝘴𝘵ă 𝘷â𝘳𝘴𝘵ă 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘥𝘢𝘵𝘰𝘳𝘪𝘵ă 𝘴𝘰ț𝘪𝘦𝘪 𝘮𝘦𝘭𝘦, 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘮-𝘢 î𝘯𝘨𝘳𝘪𝘫𝘪𝘵 ș𝘪 𝘮-𝘢 î𝘯𝘤𝘶𝘳𝘢𝘫𝘢𝘵. 𝘌𝘢 𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘥𝘪𝘯𝘵𝘰𝘵𝘥𝘦𝘢𝘶𝘯𝘢 𝘤𝘦𝘢 𝘮𝘢𝘪 𝘤𝘶𝘳𝘢𝘫𝘰𝘢𝘴ă 𝘥𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘯𝘰𝘪”, a relatat distinsul veteran cu ceva timp în urmă.
„Domnul Mihai s-a născut pe data de 7 martie 1922, în localitatea Butnărești, jud. Neamț, într-o familie cu 15 copii, el fiind cel mai mare… Ne-a povestit că a fost silit de împrejurări să se angajeze de foarte tânăr la Uzina de apă București. Nu a fost fericit acolo și, la sfatul unui coleg, s-a înscris la Școala de Aviație din București, pe care a absolvit-o după 3 ani. Perioada de practică s-a desfășurat la Brașov. Planorismul prinsese rădăcini în România pe la începutul anilor 1930, mai ales în zonele montane al Brașovului. „𝘍𝘪𝘦𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘻𝘣𝘰𝘳 𝘦𝘳𝘢 𝘰 𝘴𝘢𝘵𝘪𝘴𝘧𝘢𝘤ț𝘪𝘦, 𝘢𝘮 𝘢𝘷𝘶𝘵 𝘰 𝘷𝘪𝘢ță 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘧𝘳𝘶𝘮𝘰𝘢𝘴ă, 𝘤𝘢 ș𝘪 𝘤𝘶𝘮 𝘮-𝘢𝘮 𝘯ă𝘴𝘤𝘶𝘵 𝘴ă 𝘻𝘣𝘰𝘳”, mărturisea, emoționat, distinsul veteran. În anul 1940 a primit brevetul de pilot de planor, categoria „C”, cu dreptul de a pilota tipurile de planoare corespunzătoare. Activitatea de planorism a fost folosită ca fază primară în pregătirea viitorilor piloți militari. Începutul războiului l-a găsit pe venerabilul veteran ca pilot de vânătoare pe IAR 80. A participat pe Frontul de Est și de Vest, în perioada 1944-1945, luând parte la acțiunile de luptă cu Bateria AA 144 din Regimentul „Apărare contra aviației”, cu sediul în Ghencea, din municipiul București. După război, bravul veteran a fost instructor planorist în mai multe aerocluburi din țară, începând din Brașov, apoi Timișoara, Arad, Târgu Jiu și București. În această perioadă a participat la multe concursuri naționale și internaționale, ramura de sport „Aviație”, ca membru al Federației Aeronautice Române, obținând rezultate excepționale. Începând cu anul 1968, domnul Mihai a fost numit comandant al Detașamentului de zbor fără motor la Federația Aeronautică Română, de unde a ieșit la pensie. Pe soție a cunoscut-o pe Aerodromul din Iași și s-a îndrăgostit de dumneaei la prima vedere, „iremediabil”. „În perioada curtării el îmi trimitea telegrame zilnic, de la București la Iași, fiind astfel cunoscută de către toți poștașii”, ne relatează, zâmbind soția. Doamna Geta a practicat parașutismul sportiv în tinerețe, fiind pasionată de sporturile extreme. Sunt căsătoriți de 50 de ani și ne așteaptă și peste zece ani să-i sărbătorim. Îi transmitem pe această cale multă sănătate, bucurii și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.