News

Fenomenul extrem de spectaculos suprins în vârf de munte!

Efectul Gloria, un fenomen optic rar a fost surprins vineri pe Vârful Omu. Stația Meteorologică Vârful Omu a fost proiectată pe un nor de ceață pe Creasta Balaurului, în interiorul unui curcubeu.


Efectul Gloria, surprins pe Vârful Omu! Condițiile pentru producerea fenomenului sunt extrem de rare. Experții spun că condițiile pentru producerea fenomenului sunt extrem de rare.

Spectaculozitatea fenomenului, care se mai numește „Spectru montan” sau „Spectrul Brocken”, are o explicație științifică precisă.

“În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, potrivit Romsilva.

Fenomenul extrem de rar a fost surprins de ghidul turistic Sergiu Olteanu care a postat imaginile spectaculoase pe pagina sa de Facebook, unde a strâns sute de aprecieri.

În Marea Britanie, efectul este considerat că ar fi un Big Foot scoțian. Se spunea că se apropie de norul gri care se schimbă pe al doilea cel mai înalt munte din Marea Britanie. Pe teritoriul britanic fenomenul a putut fi observat prima dată în anii 1920.

De asemenea, termenul Brocken își are originea în Germania. Brocken este cel mai înalt vârf din Munții Harz. Vârful Brocken este acoperit cu nori sau ceață timp de 300 de zile pe an, și este învelit în vechi superstiții și basme care implică vrăjitoare.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button