News

Explozie urmată de incendiu la Cătunele. Doi bărbați cu arsuri grave au fost transferați cu elicopterul la București

“La data de 01 septembrie 2024, în jurul orei 14:00, instituția noastră a fost solicitată să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență generată de o explozie, urmată de incendiu la o locuință în comuna Cătunele, satul Valea Perilor.

La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Motru, echipajele de intervenție constatând că incendiul se manifesta violent la trei construcții aflate în aceeași curte.

Din relatările martorilor, două persoane ar fi suferit arsuri și s-ar fi deplasat prin mijloace proprii la spitalul din municipiul Motru. Colegii noștri au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului în limitele găsite. Au fost afectate de incendiu acoperișurile celor 3 construcții pe o suprafață de aproximativ 250 mp, 3 camere din componența unei construcții și bunurile electrocasnice și textile și mobilier aflate în interiorul acestora.

După informările ulterioare, a reieșit faptul că doi bărbați, cel mai probabil au încercat să transvazeze gazul dintr-o butelie în altă butelie, manipularea necorespunzătoare generând o explozie urmată de un incendiu, dar și rănirea gravă a celor două persoane.

Cei doi barbați cu vârste de 44 și 49 de ani au suferit arsuri grave, unul pe aproximativ 60% din suprafața corpului, iar celălalt pe aproximativ 30% din suprafața corpului, deplasându-se prin mjloace proprii la spitalul din Motru. Din cauza leziunilor grave, a fost solicitat un elicopter SMURD care i-a preluat pe cei doi barbați și i-a transportat la un spital din București.

Pentru prevenirea unor astfel de situații atragem atenția că, în cazul utilizării buteliilor de gaze lichefiate, se interzice:

– Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate;
– Racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire direct, fără reductor de presiune;
– Amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acțiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depășește 40oC;
– Transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, răsturnarea, lovirea lor etc.;
– Folosirea în stare defectă a buteliilor şi instalaţiilor aferente (furtun, reductor de presiune);
– Trecerea furtunului prin spatele cuptorului mașinii de gătit;
– Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;
– Suprapunerea garniturii noi peste cea veche;
– Încălzirea buteliilor cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii, întrucât aceasta ar putea provoca explozia buteliilor;
– Spălarea buteliilor în lichide corozive (sodă, etc.);
– Efectuarea verificării etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Foto: arhivă

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button