Societate

Elevă a Colegiului Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, olimpică la pedagogie, vrea să îi învețe pe copii să greșească!

În România, aproape 80% dintre cadrele didactice au peste 35 de ani. De Ziua Internațională a educației scoala9.ro a prezentat povestea Anei Maria Dița, olimpică la pedagogie. Tânăra este din Motru și elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu.  Dorința de a deveni educatoare a avut-o încă din clasele primare și experimenta această profesie cu copii mai mici de la bloc.

Ana a ajuns să participe la Olimpiada Națională de Pedagogie și Psihologie la sugestia unei profesoare de la clasă, dar și din dorința de-a descoperi mai multe despre provocările pedagogiei actuale. „Nu pot spune ca am depus efort în concentrarea exclusivă pe învățat și repetat, căci totul era din pasiune și din dorința de a descoperi cât mai multe despre tainele pedagogiei”, povestește ea pentru sursa mai sus citată.

La naționala din acest an, elevii au avut două probe: una scrisă, pe care au susținut-o în județul de reședință și una orală, la Târgoviște – acolo au participat doar elevii care au obținut peste 85 de puncte la proba scrisă. Cele mai mari emoții au venit din teama că ar fi putut greși în fața unor specialiști în domeniu. Le-a povestit cu pasiune despre activitatea de învățare și despre importanța realizării corecte a acesteia și, deși nu a găsit curajul să privească în ochi comisia, a reușit să obțină punctajul maxim. Și a plecat cu premiul I. „După această experiență sunt mai puternică, mai curajoasă, cu mai multă încredere în propriile forțe. Am avut confirmarea că drumul meu trebuie să fie pedagogia”, e concluzia la care a ajuns Ana după experiența acestei olimpiade.

După terminarea liceului, Ana vrea să continue studiul pedagogiei în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației din București, iar, în paralel, să profeseze ca educatoare. „Voi fi acea educatoare care îi înțelege pe copii, care îi ajută să își depășească temerile, pentru că asta e cel mai important. Așa devii mai bun, trecând peste temeri. Totodată vreau să îi învăț să greșească, să-și accepte greșelile”, spune ea despre cum vrea să arate viitorul la clasă.

sursa: https://scoala9.ro/

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button