După puiul „vopsit în galben”, a apărut „puiul vegetarian”
Scandalul puiului vopsit în galben este deja istorie. Specialiştii au dat verdictul, dar la rafturile supermarketurilor au apărut "puii vegetarieni", cărora nu le place nutreţul din făină de peşte, dar nu ajung în farfuriile veganilor oricât s-ar strădui.
Puiul rămâne furnizorul de carne preferat al românilor, iar produsele bio sunt cu atât mai căutate de consumatori. În timp ce în fermele avicole cu regim intensiv cresc două generații de pui, în cele ecologice se formează una singură.
Apetitul pentru „grătarul de pui” explică scandalul naţional din urmă cu câteva săptămâni legat de „puiul galben” de la Lidl şi din alte supermarketuri, până a ajuns sub duşul ANPC şi s-a dovedit că nu a ieşit bine „la vopsea”.
În final, se pare că o combinație de cereale și aditivii alimentari sunt secretul. Horia Constantinescu, președinte în acel moment al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a pornit atunci tăvălugul declarațiilor. „Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată. (…)Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. (…)
Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase.”, a spus președintele ANPC, Horia Constantinescu.
Scandalul s-a încheiat după protestele vocale ale fermierilor, iar la rafturile Lidl a apărut acum puiul galben vegetarian. Pare pleonastic, dacă ne gândim că mai toţi puii sunt vegetarieni prin definiţie, excepţie făcând poate cei crescuţi en-gros cu făină de peşte.
Deși este apărut de ceva vreme în marile magazine, Puiul Vegetarian a început să fie apreciat de oamenii care vor să se bucure de gustul unui produs ca de la țară. LaProvincia a lansat un nou pui, numit Puiul Vegetarian, crescut cu legume si cereale.
Puiul Vegetarian „e foarte mofturos”, spun producătorii. Îi plac legumele și cerealele deopotrivă, dar preferatul lui este porumbul. Culoarea galbenă a cărnii și gustul de țară îi sunt datorate acestei diete. Mai mult , îi cultivăm peste 70% din hrană lângă Horezu, zonă recunoscută pentru pământurile fertile și nepoluate. Astfel, pe rafturile din câmpul urban vine îmbrăcat în 17 straie că tu să alegi bucățica.