După ce județul Gorj a fost considerat mulți ani ca fiind o zonă lipsită de seisme, cercetătotii români sugerează că și Dobrogea ar putea să experimenteze cutremure locale.
Echipa de cercetători, formată din 18 specialiști români, a efectuat cercetări în cadrul lucrărilor de reabilitare a Stadionului Municipal din Mangalia, dar și în urma unor săpături arheologice din zonă. În timpul acestor activități, cercetătorii au descoperit sedimente marine și un strat arheologic.
Potrivit acestora, în urma analizării sedimentelor și a materialului arheologic, a reieșit că, în urmă cu aproximativ 200-300 de ani, regiunea a experimentat o scufundare sub nivelul mării, permițând acumularea sedimentelor marine. Aceste sedimente, care pot ajunge până la 4 metri grosime, au fost urmate de o ridicare a terenului, care a ajuns la aproximativ 10 metri deasupra nivelului mării, așa cum se prezintă acum zona respectivă. În urma analizelor, s-a concluzionat că cea mai plauzibilă ipoteză este aceea a unei mișcări tectonice semnificative. Aceste mișcări tectonice verticale de amploare mare contrazic ipoteza conform căreia Dobrogea ar fi o regiune tectonic stabilă, lipsită de riscuri seismice notabile.